Политичка борба за статус српског језика

Скупштина Црне Горе није усвојила Предлог закона о избору одборника и посланика у Црној Гори, за који је била потребна двотрећинска већина. Нова српска демократија и Покрет за промјене своју сагласност су условљавале признавањем српског језика као службеног.

Скупштина Црне Горе није усвојила изборни закон на седници, и по седми пут је одложила његово усаглашавање са уставом. На седници су покушали да усвоје Предлог закона о избору одборника и посланика, чије је усвајање једна од кључних обавеза које је Црној Гори раније поставила Европска комисија, као услов да јој на јесен одобри почетак приступних преговора за укључење земље у Европску унију.

Нови рок за усвајање закона је 31. децембар ове године.

Изборни закон није добио неопходну двотрећинску подршку посланика црногорске скупштине. Тај акт су подржале владајуће партије, док је опозиција била против или уздржана. 

Опозициона Нова српска демократија своју сагласност на тај акт условљава признавањем статуса службеног српском језику, подржава је и Покрет за промјене.

Игор Лукшић, премијер Црне Горе  је изјавио да европске интеграције не могу бити предмет уцена политичких странака и додао да не верује да црногорска опозиција у вези са изборним законом делује по диктату Београда.

Филип Вујановић, председник Црне Горе је рекао да не верује да било ко може преузети на себе ризик да успори европски пут Црне Горе и да не гласа за изборни закон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи