Без гарантованих места у Сабору

Уставни суд Хрватске данас је једногласно укинуо члан Закона о правима националних мањина који је Србима гарантовао најмање три посланичка места.

У Члану 1. Закона о правима националних мањина Хрватске писало је да мањине заступљене с више од 1,5 одсто иду на опште изборе, док оне којих има мање имају двоструко право гласа. Укинута је одредба која је предвиђала да се најмање три места резервисана за Србе у Сабору дају листи која је освојила већину у свим изборним јединицима, што је била Самостална демократска српска странка /СДСС/.

Посланик СДСС-а Милорад Пуповац раније је рекао да би, уколико Уставни суд прихвати измене Уставног закона о националним мањинама, "могла избити уставна криза и међународне компликације".

"Уставни закон о националним мањинама се доноси двотрећинском већином, то је закон који је био услов међународног признања Републике Хрватске и то може имати врло озбиљне политичке последице", рекао је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи