Читај ми!

Угашена српска редакција?

Одлуком руководства Јавног медијског сервиса Мађарске да отпусти део запослених које су прогласили вишком у тој кући најжешће је погодио мањинске редакције - тај потез их је фактички укинуо.

„Новонастала ситуација представља за нас мањине велико изненађење и изазива револт посебно из разлога што су власти у претходном периоду давале обећања да ће знатно побољшати услове рада мањинских редакција", изјавио је за Сателитски програм РТС-а Љубомир Алексов, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској.

Формирањем Главног уредништва за мањинске емисије у Фондацији за пружање медијских услуга (МТВА) фактички је укинута самосталност мањинских редакција, каже Алексов и напомиње да је та структурална реорганизација целокупног система Јавног медијског сервиса Мађарске отворила могућност да се и оно мало самосталности мањинских редакција изгуби, па тако, наравно, и српске.

Подсећајући да је Самоуправа Срба упутила протест одговарајућим органима мађарске власти и руководству државне радио-телевизије, као и да је о свему известила надлежне органе власти у матици, Алексов истиче да је упориште захтева српске заједнице и у недавном последњем међудржавном договору који су потписале Србија и Мађарска, у делу који се односи на обавезу обезбеђивања рада емисије Српски екран на телевизији и двочасовна радио-емисија.

Милица Павлов, представница мањина у Медијском савету Јавног сервиса Мађарске, која је уједно и подпредседница Земаљске самоуправе Срба, говорећи за Сателитски програм РТС-а, изражава бојазан да ће одлучивање из једног центра о томе шта је релевантно да се снима за коју мањину тешко на задовољавајући начин представљати мањинске заједнице и њихове проблеме.

"Одлука је погодила не само српску него и све друге мањине", истиче Павлова и додаје да чланови Медијског савета интензивно покушавају да организују састанак са главним директорима Јавног сервиса како би и пре првог радног састанка, предвиђеног за средину септембра, размотрили новонасталу неповољну позицију редакција за мањине и како би се видело шта треба даље радити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи