Сведочење на олтару историје

Историја на сликарском платну и у објективу фото-апарата – уметничка дела ратних сликара и фотографа Великог рата – 130 слика и око стотину фотографија изложени су на поставци "Сликари, ратници, сведоци" у Галерији САНУ од 1. фебруара до 2. априла.

Велики број ратних сликара, фотографа и новинара били су директни учесници у војсци Краљевине Србије од 1914. до 1918. године.

Док се исцрпљена српска војска опорављала на Крфу и Солуну, августа 1916. године, десеткована у повлачењу до Драча, Скадра, Крфа и Солуна (у октобру 1915. било их је 420 хиљада, а у фебруару 1916. 169, дневно је умирало по 120 војника), донесен је акт о формирању фотографске секције оперативног одељења, са седиштем у Солуну. Акт је потписао Петар Бојовић.

За куповину и фото-апарата издвојен је део средстава ратног кредита. Циљ такве одлуке ратне команде је, да се свету прикаже незапамћено страдање и голгота српског народа и да се на тај начин супротстави безочној машинерији аустроугарске ратне пропаганде.

За ову величанствену изложбу сабрана су дела из више музејских и документацијских збирки, не само из Музеја и библиотека Београда и Новог Сада него и шире: из Шапца, Ваљева, Смедеревске Паланке...

Аутор пројекта - Жана Гвозденовић истиче да је сликарима и фотографима било званично одобрено кретање на бојишту, као и домаћим новинарима и дописницима из иностранства. Како се српска војска премештала на ратишту са њима су ишли сликари, болничари, фото-аматери - сви који су бележили и забележили те драматичне страдалничке тренутке. Тако су настала дела не само документарне, него и изузетне уметничке вредности, која су на ову изложбу стигла из бројних архива и институција из земље и иностранства.

На овој јединственој изложби нашла су се уметничка дела Надежде Петровић, Косте Миличевића, Малише Глишића, Наталије Цветковић, Катарине Штурценегер, Арчибалда Рајса и многих других добро познатих, знаних али и незнаних аутора.

На изложбеној сцени нижу се мотиви војничког живота, пробоја, евакуације, борби, злочина, бомбардовања, повлачења, ослобођења и портрети учесника рата.

Нека дела су до сада ретко, а нека и први пут виђена на овој изложби.

Снимке, које до сада нисмо видели, начинили су углавном страни фотографи - наглашава Милена Марјановић, иначе задужена за овај сегмент изложбе. Изложба Сликари, ратници, сведоци оригиналан је допринос поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата.
Уметничким делима Ширила се слика о жестокој српској борби за очување своје земље стоји у тексту Збогом децо моја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару