Тесла, монах у световном животу

Свети Сава и Никола Тесла су једина два Србина која су спаљена мимо своје воље. Пре тога, и један и други сахрањени су по православним обичајима. Да ли би, и због тога, њихови земни остаци требало да се нађу на истом месту на Врачару?

Дана 10. јула 1856. године свештеник Милутин Тесла, парох личког села Смиљана, и његова супруга Ђука, добили су сина Николу.

Дечак је рођен у поноћ а срце му је куцало на десној страни груди. То знамење родитељи нису препознали као редак и јединствен дар с неба. Мислили су да је предодређен да буде свештеник и надали се да ће постати епископ, митрополит, можда и патријарх.

„Дубоко сам поштовао своје родитеље", писао је касније Никола Тесла "и одлучио сам да следим њихову жељу и да учим за свештеника".

А онда је нагло избила епидемија колере и Никола је оболео на смрт.

„Биће ти добро" говорио је отац Милутин, читајући му молитву за здравље изнад главе. „Можда", одговорио је Никола, „ако ме пустиш да студирам технику".

„Ићи ћеш, ако Бог да, у највишу политехничку школу у Европи". И тако је Никола дошао на школовање у Грац и закорачио у чудесне ризнице знања.

Теслини преци су се у Лику доселили из црногорских Бањана. И по очевој и по мајчиној линији Tеслини преци су били свештеници. У породици мајке Ђуке Мандић било је 36 свештеника и двојица владика. Можда су баш они, сви заједно, „помогли" Тесли да пронађе „невидљиви точак магнетног поља." Свештеничко порекло морало је одредити и посебну обдареност и поглед на свет и Теслино понашање.

Био је монах у световном животу.

Свети Сава је умео од Господа да измоли муње и громове, а Тесла их је знао произвести.

Заједничко Светом Сави и Николи Тесли је то да су једина два Србина која су спаљена мимо своје воље. Пре тога и један и други сахрањени су по православним обичајима.

Да ли би и због тога њихови земни остаци требало да се нађу на истом месту на Врачару?

СПЦ већ годинама настоји да то оствари па је пре три године потписан документ од стране патријарха Иринеја и представника Владе Србије, града Београда и Музеја Николе Тесле.

Теслини земни остаци још увек нису на Врачару, налазе се и даље у нус просторији његовог музеја у Крунској улици.

Председник Управног одбора Музеја Никола Тесла, редитељ Братислав Петковић, истиче да се Теслини земни остаци налазе не само у нус просторији него и у привременом здању приватне виле Ђорђа Генчића, некадашњег министра полиције у Влади Александра Обреновића. То здање потражују његови потомци и у току је процес реституције.

„Осим тога", наглашава Петковић, „музеј није маузолеј нити су земни остаци археолошка грађа. Коначно, то се коси и са међународним кодексима".

Сам Тесла сведочи о својој преданости вери и у многим приликама исказивао је наклоност цркви.

„Ја у срцу добоко верујем", пише Тесла у својој аутобиографији. „Још од младости пре спавања клечећи на коленима, молио сам се Богу.... Тако сам се молио све до 50 -те године. Од тога се доба молим другачије. Но то је свеједно, суштина је иста, и ја се молим Богу свакога дана".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару