Ускоро почињу "Дани Николе Тесле 2024"

Теслина научна фондација из америчког града Филаделфије и њена ћерка организација Теслина научна фондација Србија организују, поводом јубилеја две деценије рада, манифестацију „Дани Николе Тесле 2024 - 20 година очувања Теслиног наслеђа" која ће се од 27. јуна до 15. јула одржавати на простору од Грачнице на Косову и Метохији до Београда и Новог Сада, а све у част Николе Тесле, америчког научника српског порекла и једног од највећих научних умова модерног доба.

Сви догађаји се одвијају под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, а партнери у реализацији појединих активности су Матица српска из Новог Сада, као и Задужбина Илије Коларца и Удружење новинара Србије из Београда.

Централни програм прославе почиње конференцијом „Теслина научна фондација и Матица српска“ 8. јула у Новом Саду, коју ће отворити председници ове две организације Никола Лончар и др Драган Станић, и на којој ће главна тема бити како је Тесла, и како у будућности тек може да буде, спона повезивања српског народа у матици и у расејању, такозваног Теслиног народа.

Дан касније, 9. јула, у београдској Задужбини Илије Коларца, сада већ традиционалном месту јулског окупљања поштовалаца лика и дела Николе Тесле, бројни предавачи из Србије, региона и осталих делова света ће представити шта је то битно што се дешавало у претходних годину дана, а да има везе са легатом нашег великог научника. Представиће се Никола Тесла клубови из Сједињених Америчких Држава, Холандије, Мађарске, Републике Српске и Србије, а посебно занимљиво ће бити укључење чланова огранка Теслине научне фондације из Уганде. Предавање на тему Тесле и карикатуре ће одржати Владимир Јеленковић, дугогодишњи уредник Научног програма РТС-а и некадашњи директор Музеја Никола Тесла у Београду. Ексклузивно са Универзитета Синсинати у САД-у нам долази професорка Кристен Иверсен која више од деценије, на мултидисциплинарни начин истражује рад и живот Николе Тесле у земљи у којој је провео две трећине живота.

Трећег дана конференције, 10. јула, врсни познаваоци Теслиног дела, али и тематике културне дипломатије ће у београдском Прес центру Удружења новинара Србије, дискутовати на тему злоупотребе Теслиног имена, пројекта Теслиног народа и Никола Тесла клубова. Чланови Теслине научне фондације ће представити главне пројекте који су реализовани у претходних 20 година рада фондације.

Као пратећи програм конференције у Београду ће се одржати две изложбе са богатим програмом, једна од 1. до 15. јула у Галерији Никола Радошевић, на којој ће посетиоци моћи да уживају у сликама, скулптурама и фотографијама инспирисаних Николом Теслом аутора из Сједињених Америчких Држава, са Кубе, из Израела и Русије, земаља бивше Југославије и из Србије. С обзиром на то да се галерија налази у пешачкој зони у непосредној близини Кнез Михаилове улице, сваког другог дана током трајања изложбе биће организовани радионице и заједничка дружења уз уметност за најмлађе.

Трећег јула се отвара изложба слика на тему Николе Тесле у галерији Куће Ђуре Јакшића у Скадарлији, где су селектовани радови из уметничке колекције Теслине научне фондације које су уметници даривали свих ових година, као и део радова насталих посебно за ову изложбу. И овде је предвиђен богат пратећи програм који почиње радионицама „Мали Николица и велики змај“ уметника Јовице Пантића Јолета и „Слова ћирилице“ (5. јула), наставља се дечијом радионицом и књижевном промоцијом „Дечак Тесла осветљава машту детета“ дечије књижевнице Маје Цветковић Сотиров и њених гостију (6. јула), а завршава се кљижевном вечери „Прича о Николи Тесли“ Иване Ђорђевић (7. јула).

Манифестација „Дани Николе Тесле 2024 – 20 година очувања Теслиног наслеђа“ се завршава донаторском вечери 10. јула у београдском хотелу Палас, када ће се руководство Теслине научне фондације захвалити свима који су свих ових година омогућавали да се прича о Николи Тесли, његовим проналасцима, али и његовим моралним и духовним вредностима, шири кроз уметност и технологију до свих крајева света.

Информације о програмима и дешавањима током јулске конференције о Тесли сви заинтересовани могу пратити путем портала Nikolatesla.org.rs, као и бројних канала друштвених мрежа Теслине научне фондације/Science Foundation (Фејсбук, Инстаграм, Јутјуб).

Највећи број програма је доступан свим заинтересованима, с тим што се морају обратити организаторима у вези са провером расположивих слободних места за посетиоце.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару