Просвјетине школе у Аустрији – тимским радом до очувања језика

Трећи семинар наставног кадра „Просвјетине мреже допунских школа у Аустрији“ одржан је у просторијама школе при храму Св. Василија Острошког у Линцу, у суботу 15. јуна . Проф. Срђан Мијалковић, оснивач и руководилац Просвјетиних школа припремио је и водио овогодишњи семинар. Његовом позиву одазвао се леп број наставника, иако су ове године колегинице и колеге са млађом децом и породичним обавезама биле оправдано одсутне.

Семинар је био посвећен идејама и темама посвећеним унапређењу рада. Пре свега, како олакшати, поједноставити и ефикасније организовати наставу и међусобну комуникацију, представљању рада присутних школа, размени искустава и координацији сарадње. На почетку семинара учеснике је поздравио и благословио отац Драган Мићић, старешина храма и домаћин сусрета.

Уводно предавање одржао је Срђан Мијалковић. Истакао је да се у наредном периоду планира обилазак школа, као и веће праћење њиховог рада. Следеће године планирају се нови пројекти, нове школе и креативне радионице у школама. Осврнуо се и на улогу наставника при усмеравању ученика и њиховим учешћима на такмичењима и конкурсима као васпитно образовне методе у циљу подстицања способности и талената ученика.

Просвјетине допунске школе српског језика имају важну улогу на пољу очувања националног идентитета. Захвалио је нашој цркви на подршци и рекао да се очекује много већа сарадња са српским институцијама и организацијама, јер су ове школе најзначајнија образовна установа за Србе у Аустрији, а раде на исти начин и по истом програму као школе под ингеренцијом Министарства просвете Србије. Подсетио је на велики успех у борби за статус српског језика, који је у покрајини Штајерској ове године први пут званично признат као такав. Похвалио је наставни кадар за предан и упоран рад.

„Драго ми је што сада многи суграђани схватају важност наше борбе за језик и све више говоре о томе. Време ја да са речи пређу на дела и придруже се напорима Просвјетиних школа на образовању наше деце у Аустрији, као и активностима у промовисању српског језика, на целој територији ове земље. Ми имамо права на свој језик и само заједнички се можемо изборити за та права. Ми смо много урадили, очекујем да се и институције Србије много више ангажују по том питању, крајње је време!“, додао је Мијалковић.

Присутнима су се обратили и заменик и администратор Срђан Ракић, као и Александра Ковачевић, благајница, истичући да ће тим Просвјетиних школа, као и до сада учинити све да се рад наставног кадра олакша, подигне на виши ниво и системски организује. Размена искустава била је врло занимљива и инспиративна за све учеснике, а наставнице из Беча све су обрадовале укусним колачима које су саме припремиле. Наставница Маријана Вукомановић из Корушке предложила је да се покрене школски часопис који би садржао све појединости о битним догађајима у току школске године и преузела улогу координатора за ту активност. Срђан Ракић дао је предлог о оснивању платформе која би служила у сврху размене наставних материјала, као и предлог да се формира блог Просвјетиних школа српског језика у оквиру сајта Просвјете. Предлози су прихваћени, а семинар је протекао у одличном расположењу, вредном раду и великом ангажману учесника.

По завршетку, Просвјетини педагози су са задовољством присуствовали вечерњој служби у храму, а потом је отац Драган позвао госте на заједничку вечеру коју су домаћини припремили, а дружење је настављено још дуго, са поруком - „Само слога и вредан рад воде нас успеху!“

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару