Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је професор доктор Бошко Сувајџић, а емисија је посвећена једном од најзначајнијих српских интелектуалаца савременог доба Дејану Медаковићу. Реприза емисије у 03.09 и сутрадан, у уторак, у 13.15 на РТС Свет.

Ове године, тачније 7. јула навршава се век од рођења академика, историчара уметности, књижевника, јавног радника, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца савременог доба Дејана Медаковића. У дубоком и снажно укорењеном идентитету породице, а касније и образовању пронашао је основ свог деловања којим је допринео очувању и истицању вредности српске културне баштине, као и очувању српског националног бића, не само на свом простору, већ и тамо где су их, најчешће силом прилика одвеле сеобе. Био је члан или водећи у најугледнијим српским и европским институцијама уметности, науке и културе, добитник престижних награда. Једна од њих је и Вукова задужбина, која је у сарадњи са Издавачком кућом Прометеј основала Одбор за обележавање стогодишњице од рођења Дејана Медаковића. На челу Одбора је професор Филолошког факултета у Београду, писац и први човек Скупштине Вукове задужбине професор доктор Бошко Сувајџић, који ће бити наш гост у студију.

У емисији ћемо чути како се син Дејана Медаковића, чувени диригент Павле Медаковић сећа времена када је "Ефемерис" био најчитаније дело у нашој земљи.

Такође, слушаћемо "Бесаме мућо" у извођењу мецосопрана Милице Поповић уз пратњу Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" и диригента Павла Медаковића.

Не знамо тачно колико наших грађана живи тамо далеко, али незванични подаци говоре да имамо још једну Србију ван граница наше земље. Потенцијал те сарадње је вишеструк, а добробит обострана. Ових дана, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске упутило је позив својим грађанима у расејању да се упишу у регистар дијаспоре, и како наводе "учине први корак на успостављању сарадње која би била значајна за Републику Српску и дијаспору." Вечерас тек укратко о могућностима пријављивања.

Многа су нам сећања заједничка, и колико год била болна најважније је да се не забораве. Протеклог викенда одржан је 23. Меморијални турнир у малом фудбалу, у спомен на наше колеге које у погинуле током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године, када је гађана и зграда Радио телевизије Србије.Одговор на питање ЗАСТО, вероватно нећемо сазнати никад, али зато памтимо. На овогодишњем турниру, као и до сада стигла је подршка из региона и дијаспоре. О томе извештава Горан Степић.

Храм манастира Жупа Никшићка у Црној Гори, посвећен је Светом апостолу Луки, а по наредном предању, светињу је основала унука Вукана Немањића у 13. веку, мада постоји неколико верзија о њеном настанку. Како год, чињеница је да је попут многих српских светиња, манастир доживео бројна скрнављења али и и обнављања. Недавно је у Руском дому у Београду одржано изузетно посећено и успешно донаторско вече за фрескописање цркве Светог Луке у никшићкој Жупи. Догађај је пратио Владан Ракић.

Део наше богате културне баштине налази се и у музици. Ових дана у Парохијском дому у Љубљани представљена је збирка народних инструмената која припада богатој ризници Етнографског музеја из Београда. Саму изложбу, чији је аутор Мирослав Митровић, музејски саветник, прате и други, пре свега музички програми. Опширније о догађају видећемо у прилогу Милована Терзића.

Уреднице Нада Вукелић и Тања Адамовић

Редитељка Драгица Гачић

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару