Читај ми!

"Соколова песма" одушевила публику спојем традиционалног и модерног играчког израза

Као производ заједничке сарадње српских и мађарских уметника, премијерно изведена играчка представа "Соколова песма" ансамбла Коло. Нешто ново, другачије, можемо рећи неочекивано, пуно емоција, изузетно вредно пажње, јер све што као основ има традицију, лако се гради ка нечем савременом и будућем што остаје за сва времена.

Ансамбл Коло, национални плесни ансамбл Србије негује српску традицију, осигуравајући и њену будућност истраживањем новог приступа фолклорној уметности који приказује на један модеран и савремен начин, у складу са потребама данашњег гледаоца.

Један од таквих подухвата је и представа "Соколова песма", која је изведена овде, у Националном плесном театру у Будимпешти.

"Соколова песма" је један опсежан венац од прича који на језику музике, игре и песме доноси на позорницу универзална осећања и емоције, као што су радост, туга, жал, другарство, супротстављање, сакрално причешће...

"Публика је прво изненађена форматом, и када дође да гледа нешто што је Ансамбл Коло и погледа једну позоришну представу, изненади се. То је прва ствар коју сви наглашавају, да су били шокирани форматом, а онда су у ствари одушевљени тим садржајем, тиме како је Габор Михаљи, редитељ и кореограф представио нашу традицију, како је испричао ту љубавну причу, коју смо ми намерили да испричамо, и на који начин је користио игру, песму и музику, већ уопште фолклор и народно стваралаштво, како би публици представио само Коло и оно што ми планирамо да радимо, не смао сада већ и убудуће", каже

Представа је посвећена Олги Сковран, креативној, радозналој и храброј хероини народне игре, песме и музуике.

Редитељ и кореограф представе Габор Михаљи рекао је да му је било задовољство да сарађује са ансамблом који ради на високом нивоу.

"У принципу није било тешко, јер српска и мађарска историја су повезане. Балкански фолклор се разликује од мађарских народних игара. Ја се радо бавим плесом националних мањина у Мађарској, било да се ради о хрватским, српски, циганским и румунским играма, зато ми је можда и мало лакше поистоветити се са српским фолклором. Имали смо једну божанствену премијеру, тако да имам само лепе утиске из Београда", каже Михаљи.

Музички уредник представе је Атила Гере, сценограф Ђерђ Арвај а костимографкиња Едит Суч.

Представа је окупила многе представнике јавног живота Мађарске, а сала је била испуњена до последњег места. Међу присутнима је била и госпођа Ани Колевај, супруга мађарског премијера Виктора Орбана.

"Јако сам уживала у свакој минути ове представе. Душу једног народа можете упознати кроз народну игру и песму и управо сам чула једну реченицу: Ако волиш птицу, онда јој дај небо, а не кавез. И у томе смо јако слични. Ово вече је потврдило управо то и то даје наду за следећих 100 година", каже госпођа Ани Колевај.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару