Читај ми!

Канцеларија за заштиту права Срба у Федерацији БиХ право место за информисање

Прошле недеље у Београду почела је са радом Канцеларија за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, са циљем да Србима избеглим из тог босанско-херцеговачког ентитета у Србију, омогући институционалну помоћ у остваривању њихових имовинских и других права. Срби из федералног дела БиХ сада ће моћи да се лакше информишу о својим правима и активно укључе, како би спречили да им кантоналне и федералне власти, без њиховог знања, по било ком основу, трајно одузму имовину.

Прес конференција Одбора за заштиту Срба у ФБиХ и Представништва Републике Српске у Београду, поводом оснивања Канцеларије за правну помоћ Срба из Републике Српске у Београду отворио је Млађен Цицовић, шеф представништва РС у Србији.

Било је речи o апсолутно нетранспарентном поступку успоставе нових земљишних књига и тзв. хармонизације земљишно - књижних и катастарских података у Федерацији БиХ, а на штету Срба као власника некретнина из земљишних парцела.

Која је мотивација за отварање овакве Канцеларије?

"Зато што смо радили кампању и јавило нам се 3245 Срба широм свијета, а од тога 52 посто из Србије и сасвим је логично да за те људе који живе у Србији, а имају земљу у Федерацији, да отворимо Канцеларију", каже Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Који су конкретни проблеми?

"То је узурпација земљишта, депоседирање, једноставно, људима се одузима право својине. Укратко речено, основно цивилизацијско право, право на приватну имовину је угрожено у Федерацији", каже Радановић.

Господине Гујон, Ви сте од почетка у овом пројекту, како гледате на ову врсту активности?

"Изузетно је важно да будемо сви заједно, како из Српске, тако из Србије и да се бавимо овом тематиком која је изузетно важна. У питању је основно људско право, право на своју имовину. То право, нажалост, за Србе, за расељена, избегла лица из Федерације БиХ је угрожено, зато што у процесу усклађивања земљишњих књига катастра позиви ноциоцима права се не шаљу лично, и у таквим случајевима избегли Срби не знају да је њихова имовина предмет поступка. Пошто то не знају, онда не могу да се пријаве, а пошто се не пријаве, онда постоји ризик да изгубе ту имовину, односно да њихова имовина буде преписана на неко треће лице и на ентитет, на кантон, чак и на државу у неким случајевима. Зато ми као Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону смо покренули кампању информисања Срба пореклом из БиХ о том процесу, како би могли да се јаве и да бране своја права", каже Арно Гујон, директор Ураве за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

"Пре свега, велика је трагедија када морате да се борите за оно што је свим уставима, и свим законима овог света загарантовано...а право на имовину је нешто што је светиња. Замислите који је то пораз када ви морате данас да се борите за такву једну ствар на овакав начин. Велика је ствар када баците једну грудву а створи се лавина", каже Милимир Вујадиновић, председниок Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Потписан је и споразум о сарадњи на плану заштите имовинских права Срба из БиХ, између Комесаријата за избеглице и миграције владе Републике Србије и Одбора за заштиту права Срба БиХ, а промовисан је и нови сајт www.srpskazemlja.org.

Све има за циљ пружање правне помоћи и покретању поступка за усклађивање података о некретнинама и враћања земље Србима као правим власницима.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару