Читај ми!

Годишњица РТС дигитала

Први дигитални канал у Србији, РТС дигитал, прославља трећи рођендан. Свакога месеца тај програм на концерт, у позориште или у неку културно-уметничку или образовну причу поведе око 700 хиљада гледалаца, а тај број се из месеца у месец повећава.

На данашњи дан, пре 53 године, почело је редовно емитовање програма Телевизије Београд, а пола века млађи програм РТС дигитал, данас прославља трећи рођендан. У четврту годину емитовања дигитални канал улази са јединственим програмским профилом.

Захваљујући културним и уметничким програмима, који су 24 сата дневно праћени високим техничким стандардима, РТС Дигитал је за протекле три године успео да привуче младе гледаоце. Најмлађи члан породице РТС-а гледа се у око 35 одсто домаћинстава.

Због техничких ограничења, међутим, још увек није доступан свим гледаоцима на територији Србије. И док неки грађани кажу да је штета што немају дигиталну телевизију, други да би РТС Дигитал гледадали кад бих га имали, они који га гледају и задовољни су програмом.

Свакога месеца РТС дигитал на концерт, у позориште или у неку добру културно-уметничку или образовну причу поведе око 700 хиљада гледалаца, и тај број се из месеца у месец повећава.

"РТС дигитал има јако високу гледаност, и то код људи радно најспособнијих између 30 и 39 година, затим код људи са вишим и високим образовањем и у домаћинствима са натпросечним примањима", каже Предраг Лозовић, директор агенције "Nielsen Audience Measuremen".

У наредном периоду РТС ће програмске изазове дигитализације испратити и технички.

"Доласком другог, трећег мултиплекса ми ћемо бити у прилици да направимо платформу која ће моћи много лакше и једноставније да обезбеди емитовање већег броја рецимо тематских садржаја, који ће у сваком случају бити понуђени у том, хајде да кажем, новом систему где се отвара могућност за много више програма", наводи директорка ПЈ Техника Милена Вучетић.

Како би гледаоцима отшкринуо врата дигиталне радиодифузије, РТС дигитал је, поводом годишњице, припремио емисију "Водич кроз дигитализацију".

"Гледаоце ћемо најпре упознати са најављеном пилот мрежом, потом са Стратегијом која подразумева прелазак на дигитално емитовање по регионима, посебну пажњу ћемо посветити опремању руралних домаћинстава", каже главна и одговорна уредница РТС дигитал-а Татјана Ћитић.

На порталу Радио-телевизије Србије заинтересованима су доступне и информације о дигиталној телевизији и специјалне емисије на ту тему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару