Читај ми!

РТС дигитал три године са вама - Будућност је почела

У четврту годину емитовања РТС Дигитал улази 26. новембра са јединственим програмским профилом који је пажљиво обликован пуне три године. Изванредни културни и уметнички програми 24 сата дневно праћени високим техничким стандардима препознати су као неизоставни атрибути овог РТС-овог програма. Захваљујући томе, РТС Дигитал је за протекле три године одговорио на највећи изазов и привукао младе гледаоце, међу којима су најбројнији они у четвртој деценији живота.

Циљ експерименталног Дигиталног програма, који и даље врши разне програмске, продукционе и техничке тестове, јесте да се на време, корак по корак, припремимо за ново доба телевизије.

Према најавама, целодневни специјализовани Програм културе и уметности требало би до краја године да се нађе и у пакету програма који ће бити дистрибуирани посредством дигиталне пилот-мреже.

Овај званични почетак преласка на дигитално емитовање програма у Србији биће повод да почнемо интензивнију промоцију процеса дигитализације током које ћемо гледаоце припремити на овај новитет у технолошком развоју телевизије.

Премијере РТС Дигитала

О важности, процесу и извесности техничко-технолошких промена у којима водећу улогу има управо Дигитални програм РТС-а говори емисија Водич кроз дигитализацију. Др Татјана Ћитић и Зоран Станојевић повешће гледаоце кроз пет деценија аналогног емитовања да би их уз практична упутства о дигитализацији увели у дигитално доба телевизије.

Мрзовољни оптимиста емисија о чувеном илустратору Душку Петричићу још једна је премијера из серијала АРТ ИСТ који и овога пута показује дело уметника са високим позицијама не само у домаћим, него и у светским оквирима.

А у години када српска култура обележава пола века од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, РТС Дигитал емитује Знакове поред пута, документарно-играни циклус од десет минијатура којима подсећа на снагу, значај и универзалност великог књижевника.

Нови програми

Европа концерти у Напуљу и Оксфорду из 2010, Шуманове симфоније, Гала концерти Берлинске филхармоније и ређе извођена дела Густава Малера поводом стогодишњице композиторове смрти, биће део премијерног музичког програма РТС Дигитала.

У серији Светска музичка колекција очекују нас приче о контроверзној Пети Смит, бескомпромисном Игију Попу или необичном Салифу Кејити, а један од најчувенијих фестивала данашњице Рок Дантерон представиће спој класике и савремене музике, џеза и електронике концертима осведочених мајстора свог жанра какви су Јунд Ли, Франк Брале или Бојан Зулфикарпашић.

Уз сјајну француску продукцију екранизованих Мопасанових прича, РТС Дигитал у четврту годину улази са новим циклусом филмова међу којима су адаптације познатих књижевних дела попут Собе са погледом, Госпођице Дро, Госпођице Жижи, Краља Лира, Добар дан туго, Удара судбине, Непомичне олује. Филмски и играни програм пратиће документарни серијали о биографијама чувених холивудских редитеља и глумаца као што су Џорџ Лукас, Џон Карпентер, Вим Вендерс, Клинт Иствуд или Том Хенкс, Мерил Стрип, Кејт Бланшет.

Јапанском серијом од 13 полусатних епизода (Музеји света) почиње путовање по светским музејима које ће бити настављено документарном серијом Благо из прошлости, о најзначајнијем наслеђу са свих континената.

Истраживачке и примењене емисије откривају тајне Музеја змајева, Страдиваријеве виолине, Како мозак реагује на свирање виолине или Путешествија Мона Лизе, док серија о сликарима Паулу Клеу, Сезану или Полу Гогену доноси много детаља из живота и стваралаштва цењених уметника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару