Читај ми!

Проблем у пријему 5.1 звука на HD експерименталном каналу

5.1 звук на тест HD каналу РТС-а је у експерименталној фази. Од нас и колега из ЈП ЕТВ добићете одговоре како бисте са почетком дигиталног емитовања били задовољни квалитетом добијеног садржаја, а и да би се избегле могуће грешке приликом избора пријемника. Сва ваша питања и коментари су добро дошли.

Зашто 5.1 звук?

По многим проценама, једина ствар која је недостајала HD-у да би утисак праћења дигиталне телевизије био потпун јесте управо 5.1 звук. Први пут 5.1 произвели смо за потребе UEFA Лиге шампиона прошле године. Позитиван утисак, у том тренутку, покварилио је сазнање да у 5.1 звуку уживају гледаоци у Европи, док гледаоци у Србији 5.1 не могу да чују јер једноставно нема мреже која би тај сигнал дистрибуирала до њихових пријемника.

Мрежа?

У сарадњи са ЈП ЕТВ, оператером дигиталног земаљског емитовања, пронашли смо решење да уз HD видео гледаоцима омогућимо и 5.1 звук. У овом тренутку експериментални HD програм са 5.1 звуком могу да прате гледаоци у зонама DVB-T предајника на Авали и Фрушкој гори, а од јануара 2012, највероватније моћи ће да прате и гледаоци у зонама 15 DVB-T2 предајника (Овчар, Јастребац, Црни врх итд.). Овај развојни пројекат је један од приоритета за РТС, јер имамо обавезу да примењујемо нове техничко-технолошке стандарде у производни програма, па и HD видео и 5.1 звук, док је обавеза ЈП ЕТВ да тај производ пренесе гледаоцима у Србији.

Проблеми?

Заједно смо усвојили Dolby Digital +, за технику кодовања 5.1 звука и аудио план по коме је први аудио канал стерео, док је други 5.1 звук. Проблеме немају они гледаоци који имају DVB-T телевизор са DD+ декодером, кућни биоскоп и који могу да се снађу са избором, стерео или 5.1. Код неких пријемника више аудио сигнала приказано је као више језика, тако да гледалац треба да бира између два језика уместо два аудио сигнала, што уноси велику забуну и у крајњем случају није коректно према гледаоцима. Овај проблем биће отклоњен у тренутку када ЈП ЕТВ и произвођачи пријемника ускладе своје "табеле" у којима су пратећи подаци који описују аудио канале, сабтајтлове итд. Очекивани рок за усклађеност "табела" је почетак DVB-T2 мреже.

У овој експериметалној фази додатни проблем представља и то што 5.1 звук, на 5.1 аудио каналу, постоји само онда када га стварно производимо или када постоји у програмима које купујемо (нпр. Лига шампиона). У току емисија које су произведене у стерео техници, 5.1 канал постоји, али је "празан". То значи да ако је ваш избор у том тренутку 5.1, нећете чути никакв звук јер га једностано нема. Са почетком DVB-T2 мреже, овај проблем биће решен. Имамо два решења. Прво да радимо тзв. upmix sterea у 5.1 и друго - да пропустимо стерео пар у L и R канале 5.1 mix-a. Оба решења имају своје за и против, а коначну одлуку донећемо до краја експерименталне фазе. До тада, остаје вам да потражите стерео канал у менију ТВ пријемника.

У горњем тексту болидиране су скраћенице DVB-T и DVB-T2. DVB-T2 jе усвојени стандард за дигитално земаљско емитовање, тако да ће гледаоци морати да набаве пријемнике који пре свега задовољавају DVB-T2 стандард, а са MPEG-4 HD и DD + декодером како би могли да прате HD програм са 5.1 звуком. Широка распрострањеност DD + декодера код већине пријемника, као и његова ефикасност у односу на Dolby Digital, његовог претходника, биле су главни разлози да усвојимо овај стандард за кодовање 5.1 звука.

Да би забуна била већа, пријемници са DD + декодером раде транскодовање у Dolby Digital, тако да ТВ пријемник можете да спојите са вашим кућним биоскопом који је Dolby Digital и уживаћете у 5.1 звуку. Подсећамо, оно што ви чујете на звучницима свог пријемника, и кад изаберете 5.1 звук, стерео који је пријемник сам направио је из 5.1 канала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару