Читај ми!

Нови звук на ХД каналу РТС-а

Телевизија Београд представила је у Музичком студију Радио Новог Сада, 5.1 звук уз ХД слику на експерименталном ХД каналу РТС-а. РТС-ови дизајнери звука награђени на новосадском фестивалу "Тактонс".

За четири године телевизија Београд прешла је од моно преко стерео до сараунд звука. Наша кућа је и прва у региону почела експериментално да емитује такав, 5.1 звук. Још једном први кораци у примени нових технологија представљени су на такмичењу тонских снимака Тактонс у Новом Саду.

Сви заинтересовани могли су да виде делове концерта Здравка Чолића и кошаркашке утакмице Партизан - Шарло који су рађени у формату 5.1/ХД и који су емитовани преко дигиталног предајника на Црвеном Чоту.

Специјалиста за аудио технологије инжењер Зорана Бојичић каже да поседују квалитетну опрему коју максимално користе, тако да гледаоци који имају кућне биоскопе могу да уживају у тону као да су на утакмици или концерту.

Са Авале и Црвеног Чота сви који имају одговарајуће уређаје и антеном примају телевизијски сигнал могу да уживају у ХД телевизији.

Главни и одговорни уредник РТС дигитал Татјана Ћитић истиче да су за тај канал посебно заинтересовани љубитељи спорта, пошто спортске догађаје директно преносимо у ХД технологији.

Да бисте могли да чујете 5.1 звук потребно је да имате "ЛЕД", "ЛЦД" или плазма телевизор, односно тв пријемник би требало да подржава ДВБТ сигнал и долби дигитал или долби дигитал плус звук.

Након тога, повратак старој телевизији је, како кажу љубитељи спорта и музике, изузетно тежак.

Награђени РТС-ови дизајнери звука 

Представници РТС-а, дизајнери звука освојили су четири прва места на фестивалу "Тактонс" у Новом Саду. 

У категорији репортаже прво место припало је Небојши Драгићевићу, док је у категорији снимака озбиљне музике победио Зоран Маринковић.

Победник у категорији снимака народне, етно и стране музике је Љубинко Гордић, а у категорији мизички снимци прво место припало је Владимиру Недељковићу.

Дизајнери звука РТС-а освојили су друга места и у категоријама тонских снимака:

- Поп, рок, џез - мали састави - Зоран Марић
- Народна, етно и страна - велики састави и оркестри - Мирко Рамовић
- Поп рок, џез -велики састави - Зоран Марић
- Говорни снимци - радио драма  - Дејан Ивановић и
- ТВ драма и филм - Марко М. Вучковић.

На фестивалу на којем се вреднују највиша достигнућа на пољу професионалног снимања звука на радију и телевизији конкурисало је око 140 снимака, односно 115 конкуренцији радија и 21 у конкуренцији телевизије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару