Читај ми!

Промотивна дигитална мрежа крајем 2011.

Јавно предузеће Емисиона техника и везе (ЕТВ) обележава две године од оснивања, током којих је највећи део активности усмерила на припрему процеса дигитализације, а први већи успех ће бити пуштање у рад промотивне дигиталне телевизијске мреже крајем године.

Пилот дигитална мрежа биће пуштена на 15 локација у Србији, а датум ће зависити од тога када ће стићи опрема из иностранства која треба да буде постављена на предајнике, казао је Тањугу директор Јавног предузећа ЕТВ Владимир Хоман.

Хоман је објаснио да је разлика између ''праве'' и пробне дигиталне мреже у томе што се експериментална не емитује пуном снагом и капацитетом, како не би ометала постојећу аналогну мрежу.

Према Хоману, пилот мрежа ће првенствено бити коришћена за тестирање и усавршавање читавог система, али и да се утврди какве карактеристике треба да имају сет топ боксови да би могли да приме тај сигнал.

''Трудићемо се да покријемо велике градове, јер ће тако највећи број становништва видети како изгледа дигитално емитован програм не само националних емитера, него и свих других који уђу у тај експериментални мултиплекс'', нагласио је Хоман.

Када дигитална телевизија буде завладала у потпуности, када буде искључен аналогни сигнал, грађани ће морати да купе одговарајуће сет топ боксове, и то ће им бити једини трошак.

''За те програме неће бити потребна никаква месечна надокнада. Наш основни задатак је да емитујемо национални сервис, националне емитере, али и регионалне и локалне телевизије које имају дозволу'', додао је Хоман.

Један од предуслова емитовања дигиталне телевизије је и обнова 30 до 40 објеката који су оштећени током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

"Технички гледано, веома брзо би могли да пустимо промотивну мрежу са три обновљене локације - Авала, Чот и Овчар, на којима имамо најмодернију опрему спремну за дигитално емитовање. Осталих 12 локација, потребних за пилот мрежу ће морати да буде сређено јер европски произвођачи опреме не желе да своју опрему, за коју дају неку гаранцију, испоруче и ставе у објекат који не може да их добро заштити и није адекватан'', објаснио је Хоман.

Предвиђено је да се програми на почетку емитују у стандардној дефиницији (SD), али HD резолуција ће лакше ''убедити '' грађане да се врате програму који се терестријално емитује, јер је слика неупоредиво боља него кабловска, сматра Хоман.

Кабловска телевизија емитује седамдесетак канала, од чега се реално гледа око 10, углавном домаћих. Када ти канали буду понуђени бесплатно, и то још са бољом сликом, број грађана ''обичне'' телевизије биће већи, уверен је Хоман.

После завршетка читавог процеса дигитализације, на располагању ће остати добар део спектра, тзв. дигитална дивиденда, која може да се попуни мултиплексима са дигиталним телевизијским програмима, или да буде намењена мобилним операторима за развој LTE (Long Term Evolution) технологије.

''Природно би било да се трудимо да дигитална дивиденда има што више простора за што више мултиплекса, тј. пакета сигнала у који улази већи број телевизијских програма'', навео је Хоман. Ипак, како је казао директор Јавног ЕТВ, држава ће одлучити да ли је Србији потребан један или више мултиплекса, те шта ће бити са дигиталном дивидендом и на који начин ће бити расподељена.

Хоман је казао и да ће рок за завршетак процеса дигитализације највероватније бити померен, о чему је, како је напоменуо говорила и државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић. Иако је најављено да ће прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма бити завршен до 4. априла 2012, тај рок ће се највероватније поклопити са парламентарним изборима, додао је Хоман оценивши да би било незгодно искључити аналогни сигнал у том периоду.

Хоман је казао да се у претходном периоду рада овог предузећа, једино неуспехом може сматрати чињеница да није закључен споразум са Радио Телевизијом Србије (РТС), у погледу измиривања обавеза овог националног емитера. Иако се све то одражава на пословни резултат предузећа, ова година ће бити завршена позитивно, без губитака, закључио је Хоман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару