Читај ми!

Прелазак на дигитално емитовање и дигитална дивиденда

Суб-регионална Радионица: „Прелазак на дигитално емитовање и дигитална дивиденда“ , одржана је 6. и 7. октобра 2011. године у Београду. Ова радионица имала је циљ да пружи основу за размену најбоље праксе на путу дигиталних миграција, као и начине да максимизира економске и друштвене користи за дигиталне дивиденде.

Овај догађај је организовало Министарство културе, информисања и информационог друштва у сарадњи са Међународном унијом за телекомуникације (ITU). Високи представници ITU-а и предавачи из различитих земаља су представили своја искуства и говорили о најбољим праксама у дигиталним миграцијама.

Хрватска и Словенија су прешле на дигитално емитовање програма, док ће у другим земљама Западног Балкана постепено гашење аналогних предајника трајати до 2012. године. У Србији је планирано да у току зиме почне пробно емитовање дигиталног сигнала за националне програме. Наша земља добила је 12.000.000 евра из фондова Европске Уније за део опреме који је већ набављен и инсталира се на предајницима предузећа Емисиона техника и везе.

"Да бисмо постигли два или три мултиплекса колико планирамо да имамо у нашој земљи у почетку и колико нам је неопходно да покријемо све телевизијске програме које тренутно имамо нама је потребно још доста опреме и та опрема ће морати да се набави из кредита за које ће држава дати гаранције.", рекла је Ирини Рељин, помоћник министра за електронске комуникације.

У Босни и Херцеговини првобитно је било предвиђено да 1. децембар 2011. године буде рок за гашење аналогног емитовања.

"Мислим да је објективно нереално очекивати, иако је у нашој Стратегији предвиђено да то буде са 1. децембром 2011. године, међутим оно што је значајно за нас и као регулатора и за земљу јесте да смо активирали рад DTT Форума који је донео Стратегију које је усвојило Веће Министара Босне и Херцеговине.", рекао је Емир Повлакић представник РАК-а Босне и Херцеговине.

Након преласка на дигиталну телевизију у Србији грађани ће моћи да се одлуче да ли да купе дигитални телевизор или да набаве сет топ бокс. Тај уређај ће коштати неколико десетина евра. Процена је да ће се за око 300.000 домаћинстава обезбедити помоћ за куповину сет топ боксова из буџетских средстава.

Ова радионица је део регионалне иницијативе ITU-а, одобрена од WTDC-10 у Хајдерабаду о преласку са аналогног на дигитално земаљско емитовање телевизије и имала је за циљ да пружи основу за размену најбоље праксе на путу дигиталних миграција, као и начине да максимизира економске и друштвене користи за дигиталну дивиденду.


Радионица је расправљала посебно о: 

  • Дигиталној миграцији
  • Законодавним питањима
  • Повећању вредности и користи од дигиталне дивиденде
  • Усклађивању спектра дигиталне дивиденде
  • Трошковима дигиталне миграције

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару