Читај ми!

Београд – дигитални центар региона

Први самит посвећен новим медијима је окупио преко 200 стручњака за медијско, маркетиншко и ИТ пословање из Србије, региона и ЕУ. Конференција „New Media Summit – Digitalna Agenda“ одржана је у организацији компанија Business Dialogue i ABC Srbija, уз подршку Управе за дигиталну агенду, USAID и IREX у београдском хотелу Continental.

Интернет је постао првенствени начин комуницирања и информисања и медији морају да се припреме за ове промене како би задржали своју позицију у глобалном систему комуницирања, изјавила је данас државни секретар за дигиталну агенду Јасна Матић.

"У наредним годинама медијска сцена ће доживети промене за које медији морају да се припреме зато што је интернет постао првенствени начин комуницирања и информисања у свим областима живота", навела је Матић обраћајући се учесницима првог регионалног Медија самита путем видео линка. Према њеним речима, интернет комуникација се намеће као приоритет у свим областима живота -раду, образовању, забави ...

Она је истакла да су нови медији феномен који је променио наше животе у последњих неколико година, додајући да Србија учествује са великим ентузијазмом на друштвеним мрежама као што је Фејсбук.

Председник Савета европских професионалаца у информатичком друштву (CEPIS) Васил Балтак је истакао да постоји разлика између могућности приступа дигиталним технологијама и знања о дигиталним медијима.

Да би се превазишао тај јаз, истакао је Балтак, неопходно је развити одговарајућу IKT инфраструктуру, омогућити доступан и јефтин интернет, коришћење IKT на правилан начин као и доступне и корисне садржаје на интернету.

Балтак је истакао да ће и поред све веће доминације интернет садржаја и нових медија, класични медији још дуго постојати.

Он је истакао и да ће један од проблема у будућности бити и релевантност садржаја који се може наћи на интернету и додао да за земље у развоју посебан изазов представља развој е-вештина као и све већа дигитална стручност и писменост.

Директор републичке Агенције за електронске комуникације Милан Јанковић је навео да је једна од кључних ствари која Србију очекују у наредном периоду прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма.

Он је подсетио да је 17. јун 2015. године крајњи рок за дигитализацију у Европи и указао да ће након завршетка тог процеса у Србији дигиталним сигналом бити обухваћено 90 одсто становништва и око 95 одсто територије земље.

У оквиру презентације Дигитална телевизија у Србији - нови почетак, одговорна уредница Дигиталног и Сателитског програма РТС-а др Татјана Ћитић нагласила је да се традиционални медији морају прилагодити трендовима развоја медијског тржишта које диктирају нови медији.

"Медијски јавни сервис пред собом има бројне изазове. Треба опстати на тржишту које је далеко сложеније од "аналогног", задржати публику добром програмском понудом на више платформи, на време се припремити,поред осталог и за "дигитално оглашавање" које са собом доноси много неизвесности, велики изазов је и привући младу популацију, конзументе нових медија."

Стив Херман, главни уредник веб сајта BBC News, говорећи о садржају и техничким могућностима медија у дигиталној ери нагласио је да ако сте новинар у штампи или на ТВ, садржај је кључан, јер је то оно што људи траже, да могу да вам верују, да будете тачни и квалитетни. Са друге стране, ако је реч о дигиталним медијима, садржај треба да буде представљен тако да људи могу лако да нађу то што желе. Дакле, то је партнерство садржаја и тенологије.

Поред изузетног интересовања за излагање Стива Хермана пуно пажње је посвећено поређењу српског интернета са трендовима у другим земљама, које је презентовао Филип Пјећински, потпредседник Gemiusa, водеће европске компаније за онлајн истраживање.

Први регионални самит посвећен новим медијима окупио је више од 200 учесника из Србије, региона и ЕУ, који су разматрали теме везане за развој информационог друштва у сферама медија и маркетинга - од IT утицаја на економију у развоју преко трендова на интернет тржиштима до дигитализације телевизије у региону и Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару