Читај ми!

Грађани упознати са процесом дигитализације

Татјана Ћитић одговорни уредник Дигиталног програма РТС-а је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавила да резултати последњих истраживања показују да око 95 одсто грађана Србије зна да стиже дигитализација, као и да се предстојећа дигитализација односи на дигитализацију система земаљских предајника.

Потпуни прелазак на дигитално емитовање телевизијског програма у Србији треба да се заврши до 17. јуна. Гашења аналогних предајника, по фазама, почињу 15. априла у Вршцу. Дигитализација је међународно преузета обавеза још 2006-те године, пре свега, у интересу грађана.

"Имамо резултате последњег истраживања који показуја да око 95 одсто грађана Србије зна да стиже дигитализација и зна да је то дигитализација која се односи на дигитализацију система земаљских предајника", рекла је Татјана Ћитић.

Она је додала да то технички изгледа мало компликовано, али је важно да су грађани схватили и да је велики број оних који примају програме посредством кабловских и IPTV оператера и да знају да ли се на њих односи, односно да ли се не односи.

"Сада је на потезу држава. Први предајници почињу да се гасе 15. априла, то ће бити фазно гашење по зонама до 15. јуна, односно 17. јуна када је коначни рок за прелазак на дигитално емитовање програма", каже Татјана Ћитић.

Она је истакла да је радује што се у овој информативно-промотивној кампањи која је упућена ка грађанима, а односи се на дигитализацију јесте да РТС имам кључну улогу, али и да су сви медији ово препознали, посебно локални медији што је веома битно.

"Према последњем истраживању, мали је број оних који у овом тренутку не размишљају о набавци нове опреме. Рекла бих да је то пре свега разлог недостатка финансијских средстава или што очекују да ће добити сет-топ-бокс од рођака", рекла је Татјана Ћитић.

Она је додала да ће се ваучери делити од оних зона где се прво гасе предајници и грађани ће их добијати на кућну адресу. Сет-топ-боксови су доступни на тржишту, а такође је и тржиште добро реаговало. Са радом је почео и кол-центар за дигитализацију на броју 19811.

"Сви они који су нас до сада пратили путем спољне антене су могли да прате само први и други програм РТС-а, a убудуће ће моћи да прате четири програма РТС-а. РТС Дигитал, специјализовани програм културе и уметности и РТС HD програм. Овом приликом бих најавила да ће РТС дигитал, убудуће бити РТС 3, док ће РТС Сателит који због природе емитовање више није доступан само преко сателита негo и других платформи бити РТС плус", рекла је Татјана Ћитић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару