Грађани морају да задрже антене

Крајњи рок за завршетак дигитализације је 17. јун ове године и он ће бити у потпуности испоштован. Најважније је да дигитализација неће каснити ни један једини дан. У овом тренутку 93,6 одсто грађана Србије, који телевизију гледају помоћу кровне или собне антене, може да гледа бесплатну дигиталну телевизију, уколико имају сет топ бокс (СТБ) уређај, истиче за Данас Бранко Гогић, в.д. директора јавног предузећа Емисиона техника и везе.

Огроман посао је било прибављање документације, дозвола и сагласности без којих не бисмо испунили изузетно строге услове за добијање кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Све то не бисмо урадили у толико кратком року без помоћи и подршке Владе Србије, која је дала гаранције за узимање кредита, као и подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Најпре су инжењери и техничари ЕТВ морали да израде око 6.500 станица планско-пројектне документације, а поред тога, од истих тимова инжењера и техничара, који одржавају 262 емисионе станице за аналогну телевизију, направили смо мобилне, брзе и стручне тимове који ће, уз редовне послове одржавања, монтирати 208 емисионих станица за дигиталну телевизију.

Колико је то све коштало државу? И како ће се то исплатити?

Дигитализација ће коштати Србију око 37 милиона евра. Веровало се да ће коштати много више и за такве претпоставке навођене су цене дигитализација у државама Европе, па је говорено да ће дигитализација у Србији коштати 100, затим 70, па 50 милиона евра. Коштаће, међутим, много мање. Захваљујући уштедама и рационализацијама, ЕТВ неће морати да повлачи цео кредит од 24 милиона евра од ЕБРД, него око 14,5 милиона евра. Само на набавци дигиталне опреме уштедели смо шест милиона евра.

Било је спорова око набавке СТБ за најсиромашније. На крају је одлучено да се грађанима деле ваучери за куповину тих уређаја. Колико то може да успори или одложи завршетак дигитализације?

Нити ће успорити, нити ће одложити. Према Уредби Владе рок за подношење пријава за бесплатне СТБ је 31. марта. Сви који су поднели захтев добиће ваучер на кућну адресу. Више од 150.000 најсиромашнијих грађана имаће времена да набави СТБ ваучерима. Грађани ће имати и стручну техничку помоћ за инсталирање СТБ, зато што је Министарство заједно са Поштом Србије и ЕТВ основало позивни центар, који ће нудити потребна обавештења о преузимању ваучера, о куповини СТБ, сва техничка упутства за прикључење СТБ, као и одговоре на друга питања.

Да ли ће због ваучера трговци моћи да "искористе" грађане и продају им за тај износ мање квалитетне СТБ? На шта грађани треба да обрате пажњу?

Уз ваучере грађани ће добити и списак продавница у којима могу добити СТБ са техничким карактеристикама које је прописало надлежно министарство, односно оне који могу да приме дигитални ТВ сигнал. При куповини треба обратити пажњу да СТБ има зелену налепницу на којој пише "Дигитал ТВ". Грађани који имају старије типове телевизора треба да купе СТБ са РФ излазом, јер само такав могу да повежу са својим телевизором, ма колико био стар.

Да ли је тржиште снабдевено тим уређајима и колико они коштају?

Тржиште је довољно снабдевено. Вредност ваучера је 3.000 динара, што је сасвим адекватно за куповину одговарајућег СТБ. Има их на тржишту и скупљих, али и јефтинијих.

Да ли грађани који сада купе СТБ, пре гашења аналогног сигнала, могу одмах да их инсталирају на ТВ пријемнике и примају дигитални сигнал?

Да. Тренутно дигитални сигнал у својим кућама има 93,6 одсто грађана. Оног момента када повежу СТБ са телевизором и антеном, кровном или собном, имаће на екрану дигиталну слику и тон.

Хоће ли домаћинства са једним СТБ моћи да примају сигнал на више ТВ апарата у домаћинству?

Са једним СТБ је могуће гледати дигиталну телевизију на више телевизијских апарата у кући, али на сваком од телевизора, када су истовремено укључени, гледа се само исти програм.

Треба ли да грађани задрже кровне антене или могу да их уклоне?

Морају задржати кровне или собне антене. Зашто? Дигитални ТВ сигнал шаље се до кровних или собних антена преко предајника на земљи.

Које су разлике дигиталне телевизије које ће грађани имати помоћу СТБ уређаја, односно оних који немају кабловску, и оне коју нуде кабловски оператори?

Битно је нагласити да се куповином СТБ добија једина истински бесплатна дигитална телевизија у Србији. Бесплатна је, јер грађани након једнократне инвестиције и куповине СТБ више никоме ништа не плаћају, а имају за гледање бесплатне програме свих националних, регионалних и локалних телевизија. Код других оператора морају да плаћају месечну претплату.

Причало се да ће по завршетку дигитализације постојати могућност за већим бројем емитера са националном покривеношћу. Колико ће у мултиплексима бити места и да ли ће бити расписивани конкурси за нове националне емитере?

Хоће ли бити нових националних ТВ емитера, то зависи од низа околности и то је питање за РЕМ. ЕТВ ће обезбедити техничке услове за емитовање програма свим телевизијским станицама које за то добију дозволе од РЕМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару