Авала: Од 25. маја само дигитални сигнал

Процес дигитализација требало би да се заврши 17. јуна, јер је наша земља преузела обавезу да до тада угаси аналогне станице. Од када се прешло на дигиталну телевизију, у Европи се око 50 одсто домаћинстава определио за кровне или собне антене, што је много више него у периоду пре дигитализације.

Искључења аналогне телевизије одвијаће се по зонама покривања. Крајем марта прво у Вршцу, следе Суботица, Сомбор и Кикинда, а 25. маја Авала. Без аналогног сигнала само са Авале остаће више од два милиона грађана. ЈП ''Емисиона техника и везе'' набавила је најсавременију опрему за емитовање земаљске дигиталне телевизије која се гледа помоћу кровне или собне антене. Грађани већ сада могу да уоче предности дигиталног емитовања телевизијског програма.

"Погодности су за особе са оштећеним слухом, дакле могућност вишејезичних превода и титлова, затим могућност одложеног гледања емисија и оно што је најбитније да грађани могу да гледају двадесетак и више бесплатних програма, али само преко кровне и собне антене", рекао је Бранко Гогић, в.д. директора ЈП "Емисиона техника и везе".

Због преласка на дигитално емитовање програма социјално угрожена домаћинства добиће бесплатно сет-топ-боксове. Довољно је да се пријаве Центрима за социјални рад. Остали грађани сет-топ-боксове мораће да купе, а њихова цена је од 2.500 до 6.000 динара колико коштају најсавременији. Међутим, стручњаци кажу да не значи да је најскупља и најбоља варијанта.

"Поступак је врло једноставан. Сет-топ-боксови неких произвођача већ имају испоручене каблове за конектовање на ТВ пријемнике, а у случају да немају продавци сет-топ-бокс уређаја имају тај комплета каблова", рекао је Милош Марковић, руководилац Емисионе станице "Авала".

Дигитални систем емитовања у Србији очекује нас од 17. јуна. ТВ сигнал имаће најудаљенија места и куће. Иначе, нова технологија врло брзо је прихваћена у великом броју земаља света. Више од 50 одсто домаћинстава у Европи телевизију гледа помоћу кровне или собне антене, а број гледалаца се увећао преласком на дигитално емитовање програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару