Нови рокови за гашење аналогних сервиса

Правилник о изменама и допуни Правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу објављен је у "Службеном гласнику", а њиме је предвиђено померање рокова за гашење аналогних сервиса.

Уместо три, предвиђено је шест термина за то, а коначни рок за прелазак на дигитално емитовање, који је предвиђен средином јуна, остаје исти.

(Правилник о изменама и допуни Правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање програма и приступу мултиплексу)

Објављена је и табела у којој су наведени рокови за почетак симулкаста и гашење аналогних сервиса, по зонама расподеле.

Када су у питању зоне, у Вршцу је гашење аналогних сервиса предвиђено 30. марта, а у зони Суботица-Сомбор, као и Кикинди 27. априла.

У зони Чот-Венац предвиђено је гашење аналогних сервиса 18. маја, на Авали 25. маја, на Руднику, Црном Врху и Јагодини, као и Тупижници, Торнику-Овчару, Дели Јовану предвиђено је гашење тих сервиса 1. јуна.

На Бесној кобили, Јастрепцу, Копаонику, Церу-Маљену предвиђено је гашење аналогног сигнала 15. јуна.

Правилник је донет на основу Закона о електронским комуникацијама на предлог Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

У Правилнику о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу наводи се да се "први мултиплекс попуњава програмима јавних медијских сервиса у Републици Србији и ималаца дозвола за емитовање телевизијског програма на подручју целе Републике Србије, у складу са законом којим се уређује област електронских медија".

Други мултиплекс се попуњава услугама телевизијског емитовања за које је издата дозвола за емитовање телевизијског програма на регионалним и локалним подручјима у складу са законом.

Трећи мултиплекс се попуњава услугама телевизијског емитовања за које је издата дозвола за емитовање телевизијског програма у складу са законом, објављено је у "Службеном гласнику".

Правилник је објављен у Службеном гласнику 13. фебруара, а ступа на снагу осмог дана од дана објављивања.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекоминуникације Татјана Матић изјавила је недавно да ће процес дигитализације бити завршен на време, апелујући на грађане који имају право на бесплатне уређаје за дигитализацију да на време поднесу потребну документацију. Она је подсетила да је рок за добијање бесплатних уређаја за дигитализацију истекао 1. фебруара, али и да је тај рок продужен.

Матић је навела и да је у овом тренутку 93 одсто становништва Србије покривено дигиталним сигналом, а да ће до краја јуна бити 95 одсто, док је само 62 одсто становништва било покривено анологним сигналом.

У септембру прошле године почео је транзициони период у коме ће бити и дигиталног и аналогног емитовања.

Како наводе представници ресорног министарства, дигитализација се не односи на оне који имају дигиталну телевизију, сателитску антену и IPTV, него на оне који телевизијски програм прате преко собних и кровних антена, што је око 38 становништва Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару