Читај ми!

Изазови и промене које доноси дигитализација

Ове године у Србији се очекује завршетак процеса дигитализације, а аналогни ТВ сигнал би требало да буде потпуно угашен до 17. јуна. У прво време гледаоци ће добити бољу слику и звук и већи број програма, а временом и мултимедијалне сервисе које нуди дигитална телевизија.

Прелазак на дигиталну телевизију доноси бројне новине са којима се становништво наше земље још увек упознаје.

"ЈП Емисиона техника и везе ће у систему земаљских предајника емитовати тзв. мултиплекс, односно пакет програма у коме ће се налазити програми националних, регионалних и локалних емитера", рекла је Татјана Ћитић одговорни уредник РТС Дигитал и РТС САТ.

Она је додала да домаћинства са постојећом антеном и додатком сет-топ-боксом који је неопходан за пријем дигиталног сигнала уколико поседују стари телевизор, односно телевизор који нема ознаку DVB-T2, могу да добију више програма.

"Сви мултимедијални сервиси који су иманентни новим медијима, интернету, разни видеи на захтев, разне сервисне услуге, разне плејлисте, HbbTV који има везе са интернетом неће бити у старту доступни, али ће бити развијани временом. У прво време гледаоци ће добити бољу склику и тон и већи број програма", рекла је Татјана Ћитић.

Потенцијале дигитализације и свега онога што би она могла да донесе су током протеклих деценија разматрали бројни стручњаци и аутори.

"Књиге су написане на ту тему, рецимо "Бити дигиталан - Николас Негропонт" који је говорио конкретно шта је заправо оно шта гледалац може да уради, а ми сада чекамо моменат да видимо када ће то бити реализовано", каже Татјана Ћитић.

Она је додала да је оптимиста да ће у кратком периоду интерактивност бити пласирана кроз сервисе као што су падајући мени, додатне информације о програму који се гледа, а да се истовремено не иде на интернет и не траже информације на другим платформама, него да информацију буду доступне преко ТВ екрана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару