Читај ми!

Почиње ера дигиталног емитовања

Када 17. јуна 2015. године грађани Србије буду заувек морали да пређу на дигиталну телевизију, најјефтиније дигиталне ТВ програме моћи ће да гледају помоћу кровне или собне антене, тј. преко мреже Емисионе технике и веза, коју чине дигитални предајници, репетитори и антенски системи.

Уз било какав тип телевизора односно тип кровне или собне антене, само им је потребан уређај који се зове сет-топ-бокс. Куповина-сет-топ-бокса је вишеструко јефтинија од годишње претплате за кабловску ТВ. Када купе сет-топ-бокс, чија цена ће на тржишту износити до 2.500 динара (то је најавило Министарство трговине, туризма и телекомуникација), остаће им у трајном власништву и служити колико и телевизор. А годишња претплата за кабловску телевизију износи преко 12.000 динара. Поред такве погодности, најсиромашнији грађани добиће од Министарства за трговину, туризам и телекомуникације бесплатне сет топ боксеве".

То нам каже Бранко Гогић, в. д. директора ЈП Емисиона техника и везе (ЈП ЕТВ), која има мисију да до гашења дигиталне телевизије - 17. јуна 2015. године, опреми и стави у функцију 208 дигиталних емисионих станица широм Србије. Тај посао, започет је још 2010. године. Према тадашњој пројекцији требало је да кошта 100 милиона евра. Сада је у завршној фази и знамо да ће коштати, како је у Народној скупштини пре неколико дана изјавио потпредседник Владе Расим Љајић, укупно 37,6 милиона евра. Стога господина Гогића питамо:

Докле је ЈП ЕТВ стигло са дигитализацијом?

До сада смо опремили 73 емисионе станице са дигиталним предајницима, репетиторима и антенским системима и тренутно 95 одсто грађана Србије може да гледа дигиталну телевизију преко кровне или собне антене, уколико поседује сет-топ-бокс или нови телевизора који тај уређај има фабрички уграђен у себи. То је резултат удруженог рада ЕТВ-а, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, РАТЕЛ-а и РРА. ЕТВ је у завршној фази реализације кредита узетог од Европске банке за развој, којим се управо набавља део опреме за коначан завршетак дигиталне мреже, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација завршава обнову и санацију 25 највећих и најзначајнијих емисионих станица, већином порушених у бомбардовању Србије .

Шта ће се тачно десити тог 17. јуна 2015. године, који се помиње као крај ере аналогне телевизије?

Тог дана, према Женевском споразуму, који је Србија прихватила, биће угашени сви аналогни ТВ предајници у нашој држави. Ко до тада не буде набавио сет-топ-бокс или купио нови телевизор са пријемником за DVB-T2 сигнал, имаће црн екран. За шест месеци, дакле, почиње ера дигиталног емитовања телевизијске слике и тона преко предајника и репетитора размештених по планинама. Али, и пре тог рока, према одлуци Министарства трговине, туризма и телекомуникација, аналогна телевизија постаће прошлост у многим областима Србије. На дигиталну телевизију најпре ће морати да пређу грађани Војводине, због тога што ће 28. фебруара бити угашени аналогни предајници на Авали, Вршачком брегу, Црвеном чоту, Руднику - Црном врху, Кикинди. Потом ће 31. марта бити искључени аналогни предајници на Бесној кобили и Тупижници, одакле ће, од тада, дигитални сигнал примати грађани Врања, Књажевца, Зајечара, Пирота, Беле Паланке. Коначно 30. априла биће искључени аналогни предајници на Дели Јовану, Јастрепцу, Овчару Цер-Маљену, па ће од тада имати дигиталне ТВ програме у Неготину, Бору, Мајданпеку, Чачку...

Шта дигитална телевизија, преко мреже земаљских предајника ЕТВ, омогућава грађанима, у односу на друге видове гледања дигиталних ТВ програма, какви су кабловска, сателитски и интернет ТВ?

Предност дигиталног емитовања преко мреже ЕТВ-а јесте у томе што су наши предајници и репетитори плански размештени по брдима и равницама (зато се и зове земаљско или терестријално емитовање), тако да, безмало, свака кућа може да добије телевизијску слику. Толика покривеност не може се обезбедити, ни у једној држави, допремањем слике каблом или сателитом. Уз то, свуда су у свету предајничке и репетиторске станице, изграђене на земљи, најјефтинија технологија за емитовање ТВ и радио сигнала, јер је и најбогатијима друштвима и компанијама неисплативо, а и немогуће, да допреме кабл до појединачних кућа, које су расуте по најудаљенијим местима.

Говори се да ће дигитална телевизија бити прескупа за локалне и регионалне ТВ станице и да ће их дигитализација угасити.

Услуге дигиталног емитовања су тешко бреме за локалне оператере свуда у свету. Али наши локални и регионални оператери неће бити у неприлици. У сарадњи са ресорним Министарством и Надзорним одбором нашег предузећа, Емисиона техника и везе управо израђује ценовник дигиталног емитовања. По нашем ценовнику локалне и регионалне телевизије ће сигурно имати задовољавајуће цене. То знамо јер смо им, недавно у Аранђеловцу, изложили неке идеје новог ценовника за дигитално емитовање и добили смо овације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару