Читај ми!

РТС Дигитал слави шести рођендан

Шест година Редакције дигиталног програма Радио-телевизије Србије потврда је успешности мисије јавног сервиса да целодневним програмом културе и уметности гледаоцима пружи могућност конзистентног музичког, књижевног, историјског, филмског образовања. На прагу дигитализације, RTS Digital је модел усклађености најновијих технологија и изабраних садржаја високог квалитета.

Тако је формат камерних концерата Студио 6 уреднице Невене Поповић, које у сарадњи са Другим програмом Радио Београда промовише РТС Дигитал, јединствен у домаћој телевизијској продукцији. Специфичан избор музичара и звука у децембру наставља Ингербригт Хакер Флатен Чикаго секстет под вођством норевшког контрабасисте и композитора И. Х. Флатена.

Остави све и читај, емисије ауторке и уреднице Горице Зарић Јовановић, истражују нестандардне и непретенциозне форме које презентују озбиљне и вишезначне разговоре о књизи, култури, друштву. Сваког другог уторка гости ће бити Горан Марковић, Веља Абрамовић, Јован Чекић, Александар Црквењаков.

У ред модерних и оригиналних телевизијских формата стаје и серија документарних минијатура Београдско благо ауторке и уреднице Невене Милић, која у првој епизоди представља Легат Милоша Црњанског (26. новембар).

Недељу у којој ће РТС Дигитал ући у седму годину емитовања, отвориће премијера документарног филма о великом сопрану, професору Ирини Арсикин и њеној животној и уметничкој причи која је метафора једног времена, емоција и односа према музици на овим просторима. Надовезаће се Глен Гулд - Човек за сва времена, његов живот и рад виђени очима данашњег човека и Даворин Јенко - Творац химни и будница, аутор актуелне српске химнe.

Сјајан документарни филм Жене иза музике Џејмса Роудса, младог пијанисте о Шопену и његовој тежњи да клавир „пропева" слично оперским певачима којима се толико дивио, на програму је у среду 26. новембра у 16.15.

Ванеса Паради, дискретна а увек у жижи интересовања, враћа се на уметничку сцену и као певачица и као глумица. Премијера њеног концерта је 26. новембра у 21.30.

Car men Јиржија Килиана представља потпуно нову Бизеову Кармен. Склоност овог кореографа ка хумору и комедији у сарадњи са редитељем Борисом Павелом Коненом иде корак даље и у своју Car men уводи архивске снимке из немих филмова.

РТС Дигитал најављује аргентинску серију о тангу и Ремек-дела класичне музике која ће свакодневно бити емитована од 1. децембра, баш као и Сто дана џеза.

Гледаоци РТС Дигитала имаће ретку прилику да гледају изабране концерте Берлинске, Бечке, Чикашке филхармоније и циклус Пучинијевих једночиних опера снимљених на Пучини фестивалу 2012.

Свака слика има своју причу, али серија Оригинали или фалсификати (29. новембар) део је крими сценарија који открива истину о слици: да ли је оригинал или копија.

У BBC-јевој серији Дневник вајара ликовни критичар Валдемар Јанушчак открива нове податке о најзначајнијим уметничким правцима, њиховим представницима и о социјалним, културним и другим утицајима на њихов стил.

Уз филмове Верност редитеља Анџеја Жулавског са Софи Марсо у главној улози (29. новембар) и Човек без прошлости Акија Каурисмакија (30. новембар), РТС Дигитал препоручује исповест славне глумице Изабеле Роселини (28. новембар) уз инсерте из серије краткометражних филмова Зелени порно које је режирала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару