Читај ми!

Васиљевић: Поднесите захтев на време

Гост Тамаре Вученовић у емисији Дигиталне иконе Радио Београда био је Небојша Васиљевић, виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација који је позвао све грађане који испуњавају услове за бесплатну доделу сет-топ-боксова (СТБ) да поднесу захтев пре 30. јуна, када је последњи рок дефинисан Уредбом Владе Републике Србије.

Социјално угрожене категорије становништва моћи ће да остваре право на бесплатно добијање СТБ уређаја како не би, у случају да примају ТВ сигнал посредством спољне или собне антене, остали без ТВ програма по гашењу аналогних предајника.

У Министарству за трговину, туризам и телекомуникације очекују да ће готово сви грађани који испуњавају услове за бесплатну доделу СТБ уређаја поднети захтев пре коначног рока који је дефинисан Уредбом.

"Поучени досадашњим искуствима да многи људи чекају крајњи рок да нешто ураде ми смо оставили могућност да и након што буде искључен дигитални сигнал грађани који нису на време поднели захтев, а испуњавају услове, имају могућност да добију СТБ", рекао је Небојша Васиљевић и дадао да овај рок који је наведен у Уредби не значи да прелазак са аналогног на дигитално емитовање неће бити раније завршен.

Он је подсетио да је за пријем дигиталног сигнала потребна антена и телевизор са интегрисаним DVB-T2 MPEG-4 тјунером, а да ће они грађани који поседују старије моделе телевизора морати да набаве сет-топ-бокс који подржава одговарајући стандарде DVB-T2 и MPEG-4. Нагласио је и да неће бити никакве промене за све оне који не примају телевизијски сигнал преко антене него користе услуге кабловских, IPTV или сателитских оператера.

"На тржишту је релативно мала понуда СТБ уређаја. Очекујемо да ће, када крене велики промет тих уређаја, цена најјефтинијих пасти испод 2.500 динара, међутим, цена ће варирати зависно од функционалности уређаја", казао је Небојша Васиљевић.

Када је реч о дигитализација радија, Небојша Васиљевић је истакао да је то посебна тема која је много сложенија у односу на дигитализацију телевизије и додао да сада постоји могућност да се са дигиталним емитовањем телевизијског сигнала емитују и одређени радијски канали. То за сада није предвиђено, али ако буде постојало интересовање, размотриће се и та могућност, закључио је Васиљевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару