Благовремено информисање јавности

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Татјана Ћитић, одговорни уредник Дигиталног програма РТС је изјавила да ће држава донети одлуку о томе која ће домаћинства и на који начин добијати бесплатне DVB-T2 сет-топ-боксове за пријем земаљског дигиталног сигнала, а да ће грађани о томе бити благовремено обавештени. Она је изразила наду да ће ускоро бити формиран кол центар на нивоу државе путем којег ће грађани моћи да се информишу о процесу дигитализације.

"Ми смо, сигурна сам, допринели протеклих година, од када је почело дигитално емитовање Програма културе и уметности 2008., када смо заправо почели да говоримо о дигиталној телевизији и о ономе шта јесте будућност телевизије, да термин дигитална телевизија у смислу емитовања програма системом земаљских предајника није ништа непознато нашим гледаоцима", каже Татјана Ћитић.

Она је рекла да сада имамо и конкретан повод, а и прилику да кроз наше програме више причамо о дигитализацији и да гледаоце обавештавамо конкретније и додала да сада већ постоји опрема на нашем тржишту која је потребна за пријем дигиталног сигнала.

"Пре два дана када је објављена коначна дигитализација у Србији, наши су се телефони усијали. Tу су врло конкретна питања и што се тиче социјалне помоћи. Гледаоци питају где они треба да предају документацију или да провере да ли су планирани", рекла је Татјана Ћитић подсетивши да сви они који тренутно примају сигнал антеном, собном или спољном морају бити на време спремни.

Она је нагласила да гледаоцима који програме прате посредством кабловских система или IPTV-а неће бити потребан декодер, али ако имају викендице где имају собне или кровне антене биће им потребан декодер који обавезно мора имати ознаку DVB-T2.

Додала је да један велики систем као РТС не може у једној години да направи транзицију са аналогног на дигитално емитовање програма.

"Систем производње који је огроман, затим огромна дописничка мрежа, све то мора бити спремно зато се и годинама ради на томе. Доста је трошкова било у том смислу, али сигурно највећи трошкови тек следе.", каже Татјана Ћитић.

Татјана Ћитић је рекла да гледаоци на подсајту РТС-а "Дигитална ТВ" могу пронаћи најсвежије, али и оне раније информације по питању дигитализације, не само у Србији, региону него и у свету. Такође, могу погледати специјализоване емисије, појмовнике, као и конкретна упутства о томе шта је потребно од опреме за пријем дигиталног сигнала.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару