Читај ми!

Нови Правилник о преласку са аналогног на дигитално емитовање

Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело је Правилник о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу. Овај Правилник детаљно уређује техничке услове и динамику процеса преласка на дигитално емитовање ТВ програма. Правилник ступа на снагу 23. августа 2014.

Правилником се утврђује распоред радио-фреквенцијских канала по зонама расподеле за први, други и трећи мултиплекс, начин приступа мултиплексу, као и даљи развој Иницијалне мреже за тестирање емитовања дигиталног ТВ сигнала. Правилник дефинише да најмање 95 одсто становништва у првом мултиплексу буде покривено дигиталним терестричким телевизијским сигналом, а најмање 90 одсто становништва у другом и трећем мултиплексу.

Поред тога, дефинисани су рокови за почетак симулкаста и гашење аналогних сервиса, по зонама расподеле. Симулкаст представља транзициони период тј. паралелно емитовање и аналогног и дигиталног телевизијског сигнала. Одређено је да 1. септембра 2014. године почне симулкаст, а први аналогни предајници биће искључени 1. марта 2015. године.

У прилогу Правилника дати су Минимални технички услови за емитовање дигиталног терестричког телевизијског сигнала, чиме је прецизирано какав сигнал треба да су у могућности да приме дигитални ТВ пријемници (телевизори и сет-топ-боксови). У складу са тим условима, Министарство ће успоставити жиг гаранције „Digital TV" који ће служити за означавање пријемника, како би грађани лакше препознали производе које могу да користе за пријем дигиталног ТВ сигнала у Републици Србији.

Државна секретарка Татјана Матић је истакла да дигитализација земаљске телевизије представља процес од великог значаја за унапређење система јавног информисања у Републици Србији, посебно у контексту нових комуникационих, информативних и интерактивних услуга које ће бити доступне грађанима. Дигитална телевизија омогућава бољи квалитет звука и слике, разноврсније садржаје и више телевизијских програма, нове могућности за двосмерну комуникацију, телевизију високе резолуције, услуге намењене особама са посебним потребама.

Држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радио-фреквенцијског спектра. Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару