Читај ми!

Прва фаза гашења аналогног сигнала 2014.

Прва фаза гашења аналогног телевизијског сигнала у Србији и преласка на дигитални очекује се у другој половини 2014. Кључни одговор на то питање заправо лежи у финансијама. Када бисмо данас имали прецизно одређена финансијска средства, имали бисмо и тачан датум, тако да све зависи од брзине обезбеђивања новца, каже Стефан Лазаревић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

На питање у колико ће се фаза одвијати прелазак на дигитални сигнал, Лазаревић наводи да ће радна група задужена за План преласка с аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала ових дана интезивирати рад и да очекује да ћемо у року од месец или два знати тачно како ће искључивање бити спроведено.

Докле се стигло са процесом дигитализације у Србији?

- Створени су услови за проширење Иницијалне мреже за емитовање дигиталног ТВ сигнала и за стављање у функцију опреме коју је Србија добила кроз донацију ЕУ, али имамо и јасну процену неопходних финансијских средстава за завршетак процеса која износе више него дупло мање од првобитне процене коју смо затекли. Проширена Иницијална мрежа, која је прошле седмице пуштена, подразумева емитовање дигиталног сигнала са 35 емисионе локације и покривање 75 одсто популације.

Знамо да је рок за завршетак дигитализације у Европи до половине 2015. и да је Србија тај датум поставила за циљ, али колике су шансе да то можда не завршимо до тада?

- Данас, када Иницијална мрежа емитује дигитални сигнал доступан за 75 одсто популације, већи сам оптимиста него пре годину дана. Најбитније је да су отклоњене све техничке препреке за успешан завршетак дигитализације. Међутим, од брзине обезбеђивања неопходних финансијских средстава и од брзине усвајања закона о електронским медијима и о јавним сервисима доста зависе даљи кораци дигитализације.

А шта би се десило ако не бисмо стигли да завршимо дигитализацију до 2015?

- Последице би биле озбиљне. Како су се неке суседне земље већ дигитализовале, или су близу завршетка процеса, њихов дигитални сигнал може практично „покрити" наш аналогни, тако да грађани Србије који живе пре свега у пограничним областима не би били у могућности да примају ТВ сигнал.

На који начин ће држава помоћи грађанима да набаве СТБ уређај без којег неће моћи да приме дигитални ТВ сигнал?

- Још није донета коначна одлука, која ће пре свега зависити од расположивих финансијских средстава. Имамо идеју како би то могло да се финансира и у наредном периоду ћемо покушати да обезбедимо средства како бисмо помогли грађанима да што лакше поднесу процес преласка на дигитално емитовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару