Читај ми!

Лазаревић: Проширена Иницијална мрежа до краја недеље

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је данас, да ће најкасније до краја недеље бити проширена Иницијална мрежа која ће дигиталним земаљским сигналом покрити око 75 одсто популације наше државе.

Отклоњене су све техничке препреке за завршетак тог процеса, поручио је Лазаревић у Скупштини Србије на другом јавном слушању "Дигитализација - рационално коришћење фреквенцијског спектра".

Он је додао да би након завршетка дигитализације могла да почне продаја дигиталне дивиденде крајем 2014. године, од које би Република Србија требало да добије око 100 милиона евра.

Државни секретар је рекао да ће након завршетка дигитализације доћи до ослобађања дела радио фреквенцијског спектра односно тзв. дигиталне дивиденде која ће путем јавног тендера бити дата на коришћење телекомуникационим оператерима.

До краја идуће недеље биће завршена студија о дигиталној дивиденди која ће представити најбоље примере из европске праксе о њеном коришћењу, коју ће објавити Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Област телекомуникација је веома важна за Србију, с обзиром на то да учествује са 5,5 одсто у бруто домаћем производу, рекао је Лазаревић. На скупу је истакнуто да је развој бродбенда кључан за развој економије у 21. веку, а да је нашој земљи неопходна нова стратегија о којој ће се детаљније дискутовати на јавној расправи следеће недеље.

У Србији 56 одсто домаћинстава има приступ интернету, што је и даље испод европског просека, али је на нивоу земаља у региону.

Лазаревић је додао да је у односу на прошлу годину за 300.000 повећан број оних који купују робу и услуге преко интернета.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару