Корак ближе дигитализацији телевизије

Створени услови за наставак процеса дигитализације телевизије у Србији. Део фреквенција ТВ Авале биће употребљен за дигитализацију, а преостало ће бити додељено конкурсом. Рок за прелазак на дигитално емитовање програма је јун 2015.

Део фреквенција које су припадале Телевизији Авала користиће се за проширење мреже за дигитално емитовање телевизијског програма. Тиме су створени услови за наставак процеса дигитализације, али и за коришћење око осам милиона евра вредне опреме коју је Србија добила од Европске уније.

Уступање фреквенција које је користила ТВ Авала и усвајање Закона о електронским медијима и јавним сервисима најзначајнији су услови на путу ка дигиталној мрежи.

Рачуница Министарства трговине и телекомуникација јесте да ће за дигитализацију бити потребно од 28 до 36 милиона евра, а времена је све мање.

У Министарству трговине и телекомуникација сматрају да ће до краја године успети да покрију 80 одсто популације.

"Када је реч о динамици постављања и инсталирања опреме, која је већ купљена кроз донацију ЕУ, ми ћемо моћи да остваримо тај циљ. Што се тиче осталих фреквенција, ми смо их оставили и дали на располагање регулаторним телима", објашњава Стефан Лазаревић из ресорног министарства.

То значи да је од 31 фреквенције, колико је користила Телевизија Авала, део планиран за проширење дигиталне мреже, а преостало ће бити додељено конкурсом.

Занменик председника Савета РРА Горан Караџић каже да је остало око 15 слободних фреквенција.

"Ако се томе додају и остале фреквенције, РАТЕЛ и Министарство су успели да формирају нову мрежу и ми смо у складу са законом морали одмах да објавимо конкурс", каже Караџић.

ЈП "Емисиона техника и везе" би већ следеће недеље могла да добије дозволу да пусти у рад проширену мрежу дигиталних предајника.

То ће видети они који ТВ сигнал примају помоћу антене и имају телевизор који подржава дигитални сигнал друге генерације.

Сада се такав сигнал емитује са 15 предајника, а проширена мрежа значи да ће се емитовати са више локација и јачом снагом.

"Следеће недеље бићемо у могућности да покријемо 60 одсто и до краја зиме доћи ћемо до 80 одсто. Али наши грађани, који ће бити покривени у првој фази, имаће квалитетан сигнал и квалитетан пријем слике", наводи вршилац дужности директор "Емисионе технике" Дејан Шмигић.

Од јуна 2015. године емитери у региону немају обавезу да чувају аналогни сигнал, већ ће емитовати дигитални пуном снагом. То би могло да угрози сваког ко до тада не пређе на исти начин емитовања.

Уколико Србија заврши све на време, добићемо бољу покривеност, али и квалитетнију слику и тон, разновснији садржај, више програма и нове услуге за особе с инвалидитетом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару