Читај ми!

Јанковић: Комплетна дигитализација годину дана пре рока

Директор Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) Милан Јанковић је данас најавио да ће до краја ове године бити завршено 60 до 70 одсто дигитализације радио-телевизијског сигнала у Србији а комплетна дигитализација годину дана пре рока

"Комплетна дигитализација биће завршена до средине идуће године, што би било око годину дана пре крајњег рока - 17. јуна 2015. године", рекао је Јанковић на седници Одбора Скуштине Србије за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, преноси Бета.

Такав темпо дигитализације је, по речима Јанковића, омогућен тиме што није поново дата национална телевизијска фреквенција коју је некада користила телевизија "Авала".
Подсетио је да је марта 2012. пуштена у рад "инцијална дигитална мрежа" на 15 локација у Србији.

Председник Управног одбора РАТЕЛ-а Јован Радуновић је рекао да се очекује да ће део спектра који буде ослобођен дигитализацијом, добити мобилни оператери за увођење "четврте генерације" мобилне телефоније.

"Дигитализација ће грађанима омогућити већи број канала и бољи квалитет услуге, и прилив новца у државни буџет", рекао је он, наводећи да ће само једна лиценца за ЛТЕ - "четврту генерацију" мобилне телефоније, коштати око 50 милиона евра.

Радуновић је изразио очекивање да ће Влада наставити пројекат националне широкопојаксне интернет-мреже што је РАТЕЛ покренуо пре две године. У ту мрежу требало би да буду укључене мреже јавних предузећа и државних служби, те би то подигло квалитет услуга државних органа и рад и "електронске владе".

Такво, оптимално и рационалније коришћење интернет-мрежа јавних предузећа и државних институција повећало би приход државе за 30 до 50 милиона евра годишње, рекао је Радуновић.

За тај посао потребно је 40 до 50 милиона евра који би се могли повући из претприступих фондова ЕУ за Србију. Национална интернет-мрежа би, по процени РАТЕЛ-а, била фунционална за три до четири године.

Директор и председник Управног одбора РАТЕЛ-а су одбацили као нетачне промедбе појединих чланова Одбора Скупштине Србије да је плата директора те агенције 353.000 динара и истакли да апсолутно поштују Закон о ограничавању зарада.

Радуновић је навео да је плата диркетора РАТЕЛ-а ограничена на 168.000 динара и да су све остале плате у Агенцији усклађене с њом. Због ограничавања зарада, по речима Радуновића, РАТЕЛ има проблем одласка дефицитарних стручњака које је та агенција сама образовала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару