Oве јесени на РТС Дигиталу

Од 16. септембра, 16 премијерних програма недељно у 16:9 формату слике, порука је са којом Редакција дигиталног програма позива гледаоце да и ову јесењу сезону проведу уз РТС Дигитал.

Музички програм РТС Дигитала обележиће премијере концерата водећих светских симфонијских оркестара под диригентским руковођењем Густава Дудамела, Зубина Мехте, сер Сајмона Ретла, Клаудија Абада, Сеиђи Озаве и других.

Уз јубилеје Вердија, Вагнера, Биг бенда и Хора Колибри, биће обележена и петогодишњица Дигиталног програма специјалним емисијама и преносима свечаних концерата.
Документарно-музичке серијале чине приче о светским оперским кућама, портрети великих кореографа (Уве Шолц, СабуроТешигавара), балети са кореографијама и емисије о ремек-делима класичне музике.

У продукцији РТС Дигитала и Трећег програма Радио Београда биће настављени преноси концерата из Студија 6. Наступаће домаћи и страни музичари, аутори и извођачи, џез пијанисткиња Вера Кепелер која свира дела швајцарског композитора Паула Беркхарта, Силард Мезеји и његов ансамбл, Ања Ђорђевић са аранжманима чувених шлагера, а током новембра када РТС Дигитал обележава пет година рада, у Студију 6 наступиће ансамбли који ове године учествују на Трибини композитора.

Нови серијал емисија Дигиталног програма РТС-а Остави све и читај! чине неформални, непретенциозни разговори, који указују на скривене књишке светове у које су некад давно ушли Давид Албахари, Владислав Бајац, Милена Марковић, Павле Ћосић, Јово Анђић, Срђан Ваљаревић. Емисије су обликоване тако да и садржински и формално одговоре на очекивања модерног и захтевног гледаоца у којем вечита потреба за читањем може само повремено бити скрајнута.

Емисија Светлост у погледу подсетиће гледаоце на културно благо настало у доба династије Немањића на Косову и Метохији. Повод за то је изложба аутора Бојана Поповића "Косово и Метохија. Задужбине и дарови - збирка Народног музеја у Београду" која је током 2013. отворена у Галерији фресака.

Београдско благо, документарни серијал у продукцији РТС Дигитала трага за културним, уметничким, архитектонским и историјским благом Београда. Збирка Музеја ваздухоплпвства, Народне библиотеке, Историјског музеја Србије, природно богатство Бео зоо-врта само су неке од прича које ће гледаоци моћи да виде у десетоминутним емисијама.

Страни документарни програм током јесени 2013. доноси нове серије и необичне монотематске емисије различитих продукцијских кућа. Међу њима издвајамо серију Сфера уличне уметности у којој млади уметници у великим европским метрополама на отвореном простору различитим техникама исказују своје креативне светове. Фотографија нас у осам наставака упознаје са историјом настанка фотографије и најпознатијим фотографима света. Руска документарна серија Век жена приказује борбу коју су жене водиле да би откриле истину о (не)једнакости полова.

Сто икона кореанске културе у сто наставака представља цивилизацију, историју, природну баштину и наслеђе ове не баш много познате земље Далеког истока. Француски серијал Париски музеји упознаје гледаоце са необичним музејским поставкама Париза, попут музеја лепеза, ружа, аутомата, мађионичарства. И најзад, емисије намењене најмлађима у серији Све о сликарству откривају тајне сликања.

Уз премијеру руске серије Бела гарда снимљене према роману Михаила Булгакова, најављујемо и трећи циклус екранизованих Мопасанових прича у француској продукцији, Дане иранског филма и нова, награђивана остварења европских кинематографија.

Бела гарда
Нова руска серија на РТС Дигиталу
Од 06. октобра, суботом у 22.00

Бела гарда роман Михаила Булгакова добио је још једну спектакуларну руску екранизацију у серији од десет епизода о историјским догађајима 1918. године у Кијеву из којег се Немци повлаче, а њихово место заузима Петљура, борац за независну Украјину. Окупирани град постаје прибежиште интелектуалаца и високих војних лица који се склањају пред великим променама у царској Русији.

Одбрана украјинске престонице и грађански рат приказани су кроз судбину породице Турбин која сведочи о страдању и патњи Кијева и целе Украјине. Најстарији брат, доктор Алексеј Турбин, сестра Елена, најмлађи Николка и њихови пријатељи Мишлајевски, Караш и Шервинскиј, одани царској Русији, тешко се сналазе у новонасталим приликама.
Различите идеологије у сукобу са патриотизмом и грађанским васпитањем, немаштина и суровост рата, исцрпљују јунаке Беле гарде, који у одсуству свега другог откривају снагу вере у живот. Серија је понела престижно признање Златни орао 2012. као најбољи телефилм или мини-серија.

Режија: Сергеј Снешкин
Улоге: Сергеј Гармаш, Константин Хабенскиј, Ксенија Рапопорт, Михаил Пореченков, Федор Бондарчук, Семен Лебин

Производња: Русија 2012.

Остави све и читај
Нови серијал емисија РТС Дигитала

Остави све и читај! порука упућена савременицима, свевремена и увек актуелна, своје корене може пронаћи и у просветитељским речима Доситеја Обрадовића: "Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорци" написаним 250 година раније. Потреба да се на важност књиге и читања стално подсећамо била је у основи концепта нових емисија на РТС Дигиталу.

Време за књиге као да никад не долази, али с обзиром на то да, заправо, никад не пролази, у полусатним емисијама о свету књижевности говоре посвећеници, који се књигом баве на најразличитије начине. Писци, издавачи, преводиоци, књижари, библиофили или читаоци и читачи. Неформални, непретенциозни, а често и разговори без очигледног повода, указују на скривене књишке светове у које су некад давно увучени Давид Албахари, Владислав Бајац, Милена Марковић, Павле Ћосић, Јово Анђић, Срђан Ваљаревић, Александар Николић, Флавио Ригонат, Дејан Папић. Њихов успех у домаћим и ширим, светским оквирима углавном није имао очекивани одјек, па се у културном животу реч ових стваралаца, ма колико подстицајна и просветљујућа, чује недовољно и ретко.

Уредник и новинар Горица Зарић Јовановић и познати редитељ Драгомир Зупанц обликовали су ове емисије тако да и садржински и формално одговоре на очекивања модерног и захтевног гледаоца у којем вечита потреба за читањем може само повремено бити скрајнута.

 

 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару