Читај ми!

Подршка ОЕБС-а процесу дигитализације

Шефица Мисије ОЕБС-а у Србији, Пола Тиде, позвала је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација да националну телевизијску фреквенцију, која је остала упражњена гашењем ТВ “Авала”, искористи у процесу дигитализације.

Како се наводи у писму које је Тиде упутила министру Расиму Љајићу, а у које је Танјуг имао увид, Мисија ОЕБС у Србији помно прати процес дигитализације телевизије због његове важности за будућност електронских медија и за медијски плурализам у земљи. "Желела бих да поздравим недавну одлуку Републичке радиодифузне агенције да не додели слободну националну фреквенцију ни једном од учесника тендера, и да вас подстакнем да ову фреквенцију определите за спровођење дигитализације", истакла је Тиде.

То би, како је навела, било у потпуном складу са залагањем да се убрза примена стратегије дигитализације у Србији. "Разумемо да у том процесу има пуно препрека, укључујући недостатак расположивих фреквенција, што онемогућава надлежно ЈП Емисиона техника и везе да прошири мрежу за пробу система, тестира инсталирану опрему у коју су уложена значајна средства и организује паралелно емитовање аналогног и дигиталног ТВ сигнала, у периоду пре крајњег рока за прелазак на дигитално емитовање у јуну 2015″, казала је Тиде.

Она је оценила да би закаснела или лоше спроведена дигитализација могла бити веома штетна, како за емитере тако и за грађане Србије, додавши да би ослобађање фреквенције за потребе дигитализације покренуло овај процес и омогућило да се он заврши на време.

Имајући у виду многе користи за грађане Србје, укључујући ту квалитетнији телевизијски сигнал, нове канале и већи избог програмских садржаја, као и увећање прихода државе од слободних фреквенција, од кључне је важности да се припреме за прелазак на дигитално емитовање убрзају, сматра Тиде. Она је додала да је Мисија спремна да помогне Министарству и другим надлежним органима у Србији да доврше процес дигитализације како је планирано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару