Читај ми!

Кабл претекао антену

Број домаћинстава у Србији која имају кабловску телевизију, IPTV или неку другу платформу која омогућава већи број ТВ канала достигао је 60 одсто. Поређења ради, 2012. године број домаћинстава са кабловском и земаљском телевизијом био је изједначен. Занимљиво је, такође, да се и даље бележи тенденција ширења кабловске мреже у Србији, истакнуто је на конференцији Данас конференс центра „Кабловски програми и тржиште оглашавања у Србији“.

Говорећи о трендовима кабловске телевизије у Србији, Предраг Лозовић из агенције Nilsen Audience Measurement Serbia указао је на чињеницу да се највише домаћинстава (чак 87 одсто), који користе више телевизијских канала, налази у Београду. Следе северна Војводина са 66 одсто, па централна Србија са 60 одсто домаћинстава. Он је додао да гледаност националних ТВ станица опада и тај тренд присутан је од 2010.

„Према подацима за период од јануара до априла 2013, националне ТВ станице учествују у укупној гледаности са више од 75 одсто. С друге стране, у кабловском систему националне станице имају удео у гледаности од 62 одсто. Остатак простора „резервисан" је за канале који се емитују само у кабловском систему. Ипак, у укупној гледаности кабловски програми учествују са 13 одсто, али и бележе константан тренд раста." објаснио је Лозовић.

Он је изнео још неколико података који указују на то да домаћинства у Србији поседују укупно 3,6 милиона телевизора, да 61 одсто њих има само један ТВ апарат, сваки трећи има два, а осам одсто има три и више уређаја.

Наташа Митић, директорка продаје огласа Foks International Channels Serbia, изнела је податак да је Србија на врху листе европских земаља по гледаности телевизије, по чему је једино Румунија у региону испред нас, док су одмах иза Србије Мађарска и Хрватска. Поредећи земље по покривености кабловском телевизијом, она је истакла да је на првом месту у Европи Холандија са 98 одсто покривености, док се Србија налази негде на средини са покривеношћу од 51 одсто, према подацима из прошле године. На дну лествице налазе се Француска са 28 одсто и Шпанија са само 23 одсто покривености „каблом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару