Читај ми!

Љајић: Морамо завршити процес

Из Европске уније су стигле критике на процес преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма у Србије. Гостујући у емисији Око на РТС-у, министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић је нагласио да ми процес дигитализације морамо да завршимо због нас, јер ћемо у супротном имати штете и то вишеструке.

Министар унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Расим Љајић је подсетио да смо по првобитним плановима требали да завршимо прелазак на дигитално емитовање 2012. године, међутим када се видело да су ти планови били преамбициозни, рок за прелазак на дигитално емитовање је померен на 17. јун 2015. године.

„Ми ћемо бити једна аналогна мрља у дигитализованој Европи. Сигнали из околних земаља ће итекако ометати емитовање програма на нашој територији.", рекао је министар Љајић.

Он је додао да се са друге стране дигитализацијом ослобађа део спектра тако да ћемо кроз дигиталну дивиденду моћи да остваримо значајна финансијска средства, пре свега за буџет.

„Ово је нешто што ми морамо да урадимо са свим потешкоћама са којима се суочавамо, пре свега због кашњења у том процесу.", нагласио је Љајић и додао да је чињеница да је ослобођена фреквенција ТВ Авала и да је министарство имало мишљење да је било боље да се ова фреквенција користи за дигитализацију чиме би већ у јуну могао да се пусти дигитални сигнал који би покривао 80 одсто територије Србије.

Министар Расим Љајић је истакао да је Закон јасан и да конкурс треба да се распише, међутим покушано је да се пронађе неко решење како би та фреквенција могла да се користи за дигитализацију и касније за дигиталну дивиденду, а не да се расписује конкурс на који се за сада још нико није пријавио.

Цео интервју са министром унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Расимом Љајићем можете погледати овде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару