Читај ми!

Повратак на колосек дигитализације

Недостатак расположивих фреквенција један је од главних разлога за успоравање процеса дигитализације телевизије у Србији, који коче и нагомилани проблеми из претходног периода, изјавио је државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Он је нагласио да је Министарство у неколико наврата наводило недостатак фреквенција као отежавајућу околност за дигитализацију, и истакло да би коришћење ослобођених фреквенција значајно олакшало завршетак процеса дигитализације.

"Министарство културе нас је обавестило да је Републичка радиодифузна агенција у законској обавези да распише конкурс за доделу те фреквенције о чему смо обавестили РАТЕЛ", рекао је Лазаревић. Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, додао је, тај конкурс не може ни да распише ни да повуче.

Он је нагласио да је Министарство предузело низ корака како би откочило процес дигитализације који је "наслеђен у веома лошем стању".

Лазаревић је прецизирао да ту, пре свега, мисли на усвајање новог акционог плана са јасно дефинисаним и реалним роковима, као и на усвајање Плана намене којим се дефинише начин коришћења фреквенција које ће бити ослобођене по завршетку дигитализације.

"Тренутно разматрамо и све могућности начина помоћи за одређене социјалне категорије становништва како би оне могле несметано да наставе да прате телевизијски програм када се он буде емитовао у дигиталном формату. Такође, радимо и на изменама регулаторног оквира, при чему је кључни корак усвајање Закона о електронским медијима који је у надлежности Министарства културе", рекао је државни секретар.

С друге стране, јавно предузеће Емисиона техника и везе тренутно приводи крају рад на пројектима које је требало завршити још пре три године, указао је Лазаревић.

Да су сви пројекти били завршени, како је приметио Лазаревић, данас бисмо убрзано радили на финализацији изградње дистрибуционе мреже за дигитално емитовање.

"Међутим, ми смо морали да надокнадимо изгубљено време, тако што смо решавали нагомилане проблеме из претходног периода", објаснио је он.

Лазаревић је подсетио да је међународна обавеза Србије да процес преласка на дигитално емитовање заврши до 17. јуна 2015. године, додајући да је већина европских земаља завршила процес преласка на дигитално емитовање, док су државе региона при крају тог процеса.

"У разговорима које смо имали са представницима других држава, увидели смо да су се и они суочавали са сличним проблемима као и ми данас", пренео је државни секретар Лазаревић.

За разлику од нас, они су са припремама за дигитално емитовање почели знатно раније, док је у Србији тај процес заживео тек 2009. године. Све што је до данас успешно урађено, урађено је захваљујући пре свега помоћи ЕУ, истакао је Лазаревић.

Он је подсетио да је у склопу имплементације пројекта помоћи у процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма, ЕУ донирала Србији потребну опрему.

"Укупна вредност инсталиране опреме је око осам милиона евра. Један део те опреме се већ користи за емитовање програма у оквиру Иницијалне мреже. Остатак се, нажалост, још увек не користи, али у плану је да ускоро буде искоришћена", подвукао је Лазаревић.

Он је на крају навео и да није било никаквих званичних најава да нам та опрема може бити одузета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару