Читај ми!

РТС − дигитална телевизија

У оквиру 57. Међународног сајма технике и техничких достигнућа који се одржава под називом "Корак у будућност", Медијски јавни сервис Србије је у Хали 1 Београдског сајма представио своје најновије пројекте у примени нових технологија, програме РТС Дигитал и РТС HD, 5.1 тон и подсајт rts.rs/digitalizacija, посвећен преласку са аналогног на дигитално емитовање програма.

Др Татјана Ћитић, одговорни уредник Дигиталног програма РТС говорила је о дигиталној телевизија и новим креативним изазовима у оквиру које се осврнула на дигитализацију радиодифузије и због чега нам је она неопходна.

"Дигитална телевизија је креативни изазов за провајдере садржаја (емитере) и гледаоце (кориснике) програмских и сервисних понуда.", рекла је Татјана Ћитић.

"2012. године смо своје програме РТС Дигитал и РТС HD уз остале програме пласирали у Иницијалну DVB-T2 мрежу. Чекамо следећи корак ка будућности који треба да направи држава да би смо га пратили кроз промотивну кампању која јесте обавеза Медијског јавног сериса у смислу промоције и обавештавања гледалаца о томе шта доноси дигитализација у сфери радиодифузије.", рекла је Татјана Ћитић.

Она је додала да би у првој развојној фази дигиталне телевизије бенефит за гледаоце требало да буде квалитетнија слика и тон, а судећи по страним искуствима и већи број тематских канала, док би друга развојна фаза дигиталне телевизије у Србији требало да почне стварањем услова за развој интерактивне телевизије.

Дипл. Инж. Милена Вучетић, директор ПЈ Техника телевизије говорила је о емитовању РТС HD програма и 5.1 Surround Sound аудио система. У оквиру презентације наведене су предности које пружа Dolby Digital+ систем као што је 5.1 Surround Sound, двоструко мања битска брзина за пренос 5.1 или 7.1 звука, потпуна Loudness контрола аудио сигнала, прилагођавање перформансама звучника, као могућност слушања 5.1 звука са умиксованим звуком наратора који описује сцене (за слепе и слабовиде).

Поред тога, Милена Вучетић, директор ПЈ Техника говорила је и начину на који се ради аудио процесирање и формирање стерео и Dolby Digital+ симулкаста.

Дипл. Инж. Владанко Лучић, модератор подсајта Дигитална ТВ представио је подсајт rts.rs/digitalizacija, посвећен преласку са аналогног на дигитално емитовање програма.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару