Читај ми!

Изазови информационог друштва

У оквиру 57. сајма технике и техничких достигнућа на панел-дискусији коју је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије под називом "Изазови информационо-комуникационих технологија" било је речи и о значају образовања кадрова и умрежавању образовних институција, као и о програму подршке IT индустрији.

Небојша Васиљевић, помоћник министра у Сектору за електронске комуникације, информационо друштво и поштански саобраћај, осврнуо се на укупан развој друштва које је све више у контакту са информационим технологијама. Он је скренуо пажњу и на образовање кадрова као на једну од најважнијих инвестиција будући да се на тај начин обезбеђују кадрови који доприносе укупном развоју наше земље.

"Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација има једну широку акцију која обухвата ученике од основних школа па све до студената на факултетима. То је умрежавање свих образовних институција које ће бити праћено разним програмима", рекао је Васиљевић додавши да је једна од крајњих идеја и та да се у једном тренутку све школе повежу на интернет, што би укључивало један дугорочан циљ по коме би до сваке школе био спроведен систем оптичких каблова. Доста тога је урађено и на развоју инфраструктуре у школама, као и на усавршавању локалних мрежа у школама.

Слободан Марковић, ICT саветник у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије SIEPA, истакао је да је почетком године покренута иницијатива подршке IT индустрији.

Организовано је неколико округлих столова у сарадњи са кластерима софтверских компанија које послују у Београду, Нишу и Новом Саду. Резултат свих тих дискусија био је програм који је усвојен на седници Владе РС почетком марта ове године.

"Програм подршке IT индустрији намењен је пре свега малим комапнијама које имају иновативни производ са великим потенцијалом и идеја овог сегмента је да се држава што мање меша у оцењивање овог пројекта. Циљ је да се привуку инвеститори који ће препознати потенцијал ових производа. Без учешћа у власничкој својини држава ће давати новчана средства у висини од 25.000 евра за све заинтересоване који се пријаве са неким инвеститором који је спреман. Обезбеђена средства за ову годину биће довољна за подршку двадесетак пројеката", рекао је Слободан Марковић.

Почетком јуна биће расписан јавни позив заинтересованим компанијама и трајаће неколико месеци. Очекује се да ће већ у септембру бити исплаћене прве транше средстава.

Оно што је такође важно јесте то да новчана средства за подршку пројектима нису довољна сама по себи већ и да је потребно консолидација тимова способних да заокруже пројекат као производ у сваком смислу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару