Читај ми!

Задатак мора бити завршен

Указујући на актуелну ситуацију и проблем недостатка слободних фреквенција Ирини Рељин специјална саветница за електронске комуникације у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација рекла је да новонастале околности не треба да нас зауставе и да морамо и даље да се трудимо свим снагама како би обезбедили дигитализацију. Нагласила је да тај процес мора бити завршен на време.

На панел-дискусији под називом "Изазови информационо-комуникационих технологија" које је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у оквиру 57. сајма технике и техничких достигнућа представљајући тренутне активности ресорног министарстава, Проф. др Ирини Рељин подсетила је да је Влада Републике Србије усвојила одлуку о изменама стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма и да се очекују регулаторна решења која су неопходна за успешно спровођење процеса дигитализације.

Подсећајући да се процес дигитализације односи на домаћинства која ТВ програм примају посредством система земаљских предајника саветница у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација изнела је податак да у Србији има 2,7 милиона домаћинстава, а да је број оних која примају ТВ сигнал земаљским путем око 50 одсто.

Навела је и да, према подацима Републичког завода за статистику из 2012. године, у Србији 98,2 одсто домаћинстава поседује телевизор, 55,2 одсто домаћинстава користи рачунар, док скоро половина домаћинстава користи интернет.

Говорећи о развоју електронских комуникација Ирини Рељин је истакла да су стратегијом постављени главни правци деловања и циљеви успешног развоја електронских комуникација у Србији до 2020. године, док је Акциони план за спровођење Стратегије усвојен до 2014. године.

У оквиру Акционог плана дефинисане су активности које обухватају развој широкопојасног приступа и увођење нових мултимедијалних услуга, ефикасно управљање спектром, спровођење процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма, као и подстицање истраживања, развоја и спровођења различитих пилот пројеката.

Она је додала да је предуслов за развој широкопојасног приступа израда плана развоја, односно мапе покривености. Истраживања везана за широкопојасни приступ морају бити свеобухватна у области електронских комуникација, информационог друштва као и из техно-економске области, а такође се морају обухватити захтеви у областима државне управе, образовања, здравства, банкарства економије и забаве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару