Читај ми!

Дигитализација у "критичној фази"

Србија је међу 13 европских земаља које још нису прешле на дигитално емитовање ТВ сигнала, али се у надлежном министарству надају да ће тај процес бити завршен до рока који истиче у јуну 2015, преноси портал Еурактив Србија.

До краја 2012. године прелазак са аналогног на дигитално емитовање завршило је 26 од 39 европских земаља. У Србији је првобитно планирано да емитовање искључиво дигиталног ТВ сигнала почне у априлу 2012, али је почело једино пробно емитовање.

Према оцени из Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, дигитализација у Србија је у "критичној фази", што је последица озбиљних проблема и отворених питања из ранијег периода.

Међу проблемима, како је за Еурактив рекао државни секретар за телекомуникације Стефан Лазаревић, јесу и непрецизно дефинисане поједине карактеристике дистрибуционе мреже за дигитално емитовање и недостатак неких законских и подзаконских аката, као и главних пројеката за успостављање дистрибутивне мреже.

Лазаревић је указао и на презагушеност радио-фреквенцијског спектра Србије, што додатно отежава процес преласка са аналогног на дигитално емитовање. Такође, услед мањка слободних фреквенција не може да се користи сва опрема добијена од ЕУ у оквиру пројекта "Подршка процесу преласка на дигитално емитовање у Србији".

Државни секретар је нагласио да је Србија у горој ситуацији од других земаља што се тиче стања предајничких локација, јер су многе биле оштећене у НАТО бомбардовању 1999, а недостаје и детаљна анализа стања локација предвиђених да буду део мреже за дигитално емитовање.

Да би се процес дигитализације покренуо, Министарство је формирало Радну групу у којој су и представници Републичке агенција за електронске комуникација (РАТЕЛ) и предузећа Емисионе тенника и везе (ЕТВ) са циљем да се убрзају активности на преласку на дигитални сигнал.

"Најважније је да је рад на процесу дигитализације, после дуге стагнације, захваљујући раду Радне групе коначно настављен", истакао је Лазаревић за Еурактив, додајући да се припреме за израду пројеката и анализа стања предајничких локација убрзано одвијају.

Државни секретар за телекомуникације казао је да велику подршку на пројекту пружа ЕУ захваљујући чијој донацији је, између осталог, набављена и инсталирана опрема на неколико локација, односно успостављена иницијална мрежа за емитовање дигиталног сигнала.

У Министарству се надају да ће Србија успети да цео посао заврши до јуна 2015. и додају да у наредних неколико месеци треба да припреме детаљан план преласка на дигитално емитовање којим ће бити прецизирана динамика преласка појединачних региона.

Према подацима Европске аудиовизуелне опсерваторије, на крају 2012. године 22 чланице ЕУ су завршилиу дигитализацију, ове године на дигиталну ТВ треба да пређу Грчка, Пољска и Бугарска, Мађарска би то требало да уради ове или следеће године, а Румунија 2015.

До краја прошле године прелазак са аналогног на дигитални ТВ сигнал завршиле су и Хрватска, Швајцарска, Норвешка и Исланд. У 2013. прелазак са дигитално емитовање треба да оконча Македонија, а Босна и Херцеговина би тај посао требало да заврши 2014. Црна Гора, Албанија, Русија и Турска планирале су да пређу на емитовање дигиталног ТВ сигнала у 2015.

Споразумом GE06 под окриљем Међународне телекомуникационе уније (ITU), агенције УН, европске земље обавезале су се да до 17. јуна 2015. пређу са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала. Србија је тај споразум потписала 2006. године. Опсерваторија је објавила и да је на крају 2012. на располагању гледаоцима у Европи било 11.000 ТВ канала на свим платформама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару