Читај ми!

Звук врхунског квалитета РТС HD 5.1

Радио-телевизија Србије емитује на РТС HD програму емисије домаће и стране производње у HD резолуцији слике, а одскора овај високи визуелни стандард прати и 5.1 звук. Наиме, свака емисија која има тзв. стерео сараунд тон је обележена тако да испод логотипа РТС HD стоји и ознака 5.1 која указује на то да је емисија која се емитује доступна са 5.1 звуком.

Овај развојни пројекат само је један од приоритета РТС-а, пошто је обавеза Јавног сервиса да предњачи у примени нових техничко-технолошких стандарда у производњи програма, док је у наставку обавеза ЈП ЕТВ да тај производ испоручи гледаоцима широм земље Србије.

Увођењем дигиталне обраде сигнала дошло је и до великог помака у квалитету стварања просторног доживљаја звука. Он сада као да добија конутру живог присуства унутар одређеног простора, стварајући на тај начин посебан угођај слушаоцу.

Сви канали шаљу се одвојено, односно нема преслушавања канала. Сабвуфер (subwoofer) има одвојени канал, стога се не изводи из левог или десног, што омогућава засебно кодирање и додавање бољих ефеката. Систем се састоји од шест канала: централног, предњих левог и десног и бочних левог и десног, као и додатног канала за сaбвуфер. Он се може поставити било где будући да слушни апарат код човека није у стању да одреди смер нискофреквентних звукова и обично је онда реч о звучницима са врло великом мембраном и сопственим појачалом снаге унутар кућишта.

Једина ствар која је недостајала HD-у да би утисак праћења дигиталне телевизије био потпун јесте управо 5.1 звук. Да бисте уживали у 5.1 звуку, осим DVB-T2 MPEG-4 HD пријемника потребан вам је и рисивер који подржава Dolby Digital + стандард који РТС користи за технику кодирања 5.1 звука.

Колико год да је технологија ТВ уређаја напредовала и колико год да је велика дијагонала екрана, без квалитетног појачала и звучног система доживљај једноставно не може бити потпун. Треба напоменути да је репродукција мултимедијалних садржаја у својој пуноћи садржаја веома скупо задовољство и захтева истанчан слух и вид. Међутим, ако нисте перфекциониста, задовољићете се и 5.1 системима слабијег квалитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару