Читај ми!

Рестарт дигитализације у Србији

Стефан Лазаревић, државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација у интервјуу дневнику Данас је изјавио да би се у току две наредне календарске године требао заокружити читав процес дигитализације у Србији.

Шта све то треба да се обави до 17. јуна 2015, односно крајњег рока до кога би требало да се све оконча у вези са преласком са аналогног земаљског емитовања на дигитално? Оно тренутно најпотребније, истиче Лазаревић, јесте поновно активирање целог процеса преласка. Поводом тога, министар Љајић већ је оформио радну групу која је сачињена од водећих људи Ратела, Емисионе технике и самог министарства. Две основне намене споменуте групе биће убрзавање самог тока дигиталне транзиције и координација између свих учесника у њој. Друго, усаглашен је и нови Акциони план са прецизно дефинисаним роковима. Изгласавање овог плана очекује се у наредним недељама што је веома битно пошто би се на тај начин отворио временски хоризонт који би створио повољне услове да већ почетком 2014. године Србија свечано изврши први свич оф.

Упитан о могућим датумима када ће се одиграти кључни моменти у самом процесу, Лазаревић одговара упозорењем да је веома незахвално бавити се лицитацијом роковима и разметати се обећањима, већ је потребан темељит и одговоран приступ целом послу из чије припреме треба да буде дефинисан сваки наредни корак, а у случају где још није изабрана ни зона за прво гашење аналогних предајника неозбиљно је говорити о даљим потезима. Према томе, месеци који су пред нама јесте период  када ће се све прецизно одредити и стога не треба ништа прејудицирати превремено. То се такође односи и на куповину техничке опреме неопходне за пријем дигиталног сигнала: државни секретар препоручује стрпљење до тренутка када ће онај део грађанства који потребује опрему бити упознат са свим што треба да зна о новим могућностима које нуди дигитална телевизија, уз додатак да је у целој стратегији предвиђен значајан и позитиван искорак државе у два правца: један који предвиђа да се државним буџетом за 2014-ту годину обухвати и субвенција за одређене категорије становништва, као и да се благовремено организује техничка подршка при инсталацији опреме у домаћинствима: "Ми данас радимо на дефинисању финансијског модела помоћи грађанима, а након тога ћемо проценити колико је пара потребно за реализацију оваквог вида помоћи.", закључује Лазаревић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару