Читај ми!

Отворен 20. Телфор

Председник Програмског одбора конференције ''Телфор'' Александар Нешковић, отварајући 20. Телфор, истакао је да ова конференција данас представља значајан регионални скуп. Ове године су пријављени радови од аутора из 37 земаља, у односу на 42 земље колико их је било прошле године, а више од 50 одсто радова је од иностраних аутора.

"Пре 11 година, на форуму је било 120 радова, а ове године је поднето 546 радова, што је изузетно велики напредак. Пре 11 година била су три инострана рада, а данас имамо више од 50 одсто инострани радова, а такође је порасло и учешће иностраних рецензената", рекао је Нешковић.

Он је додао да се на овогодишњој конференцији истичу радови који обухватају тематске области као што су софтверске алатке и апликације, затим радови из домена обраде сигнала и телекомуникационих мрежа.

"Будући тренд у развоју телекомуникација свакако подразумева потпуну интеграцију мобилних система, интернета и телевизије. Овакав развој ће свакако и даље подразумевати велику активност инжењера у домену постављања и имплементације регулативе, пројектовања, изградње и експлоатације", рекао је Александар Нешковић.

Он је истакао да је већ сада евидентно да ће се структура послова мењати. Један број послова ће се угасити, други ће подразумевати другачија знања, а појавиће се и читав спектар нових послова који више неће бити ограничени само на национални оквир.

"Наша држава је 2006. године преузела обавезу да заврши процес преласка са аналогног на дигитално емитовање радијског и телевизијског програма. Овај процес веома касни. Стање које сам ја затекао јесте да је до данас завршено само 15 одсто целог процеса и ми сада као Министарство, Влада и друштво имамо свега две и по године да завршимо остатак процеса", рекао је на отварању конференције Стефан Лазаревић, државни секретар за телекомуникације, задужен за дигиталну агенду.

Он је позвао сву стручну јавност да пружи подршку и Министарству и Влади како би овај процес успешно привели крају, посебно имајући у виду да више од 50 одсто људи и даље користи земаљску телевизију.

Говорећи о телекомуникацијама, он је подсетио да су прошле године инвестиције у тај сектор премашиле 250 милиона евра, приход је био већи од 1,6 милијадри евра, уз учешће од око шест одсто у БДП.

''То је позитиван пример рада државе, независног регулатора и имплементације директива ЕУ које су подстакле развој тржишта телекомуникација'', додао је Лазаревић.

Он је посебно истакао да је развој широкопојасних мрежа кључ у модернизацији друштва и основ за стварање једне конкурентне и отворене дигиталне економије који ће са једне стране унапредити привреду наше државе, а са друге стране омогућити развој руралних и економски недовољно развијених области.

Након свечаног отварања уручена су признања ''Илија Стојановић'' за најбољи научни рад и ''Блажо Мирчевски'' за најбољи рад младог аутора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару