Читај ми!

“Телфор 20” - нова достигнућа

Јубиларна 20. по реду конференција посвећена телекомуникацијама и информационим технологијама "Телфор 20" биће одржана од 20. до 22. новембра, а посетиоцима ће бити представљена најновија достигнућа у овој области.

"Ако погледамо уназад, пре 20 година, интернет је био ограничен на један мали број људи и при томе ти људи су се мучили са приступом, да дођу до одређених података, да се повежу. Данас на сваком месту имате приступ интернету, носите га са собом у свом џепу, када сте кући, на послу. Интернет је постао део вашег живота.", рекао је у Јутарњем програму РТС-а Александар Нешковић, професор Електротехичког факултета.

Он је додао да је остварен и велики напредак у дистрибуцији телевизијских сигнала. Пре 20 година имали смо четири пет телевизијских канала које смо примали са антенама које смо постављали по крововима, па их усмеравали да би добили квалитетнији сигнал. Данас имамо кабл до сваке куће са широком понудом услуга.

Професор Нешковић је истакао да је пре нешто мање од 20 година када је издата прва лиценца за јавну мобилну телефонију на нашим просторима, очекивало се да ће број корисника после 20 година износити 120.000 - 140.000. Када погледате данас та бројка је вишеструко премашена.

„На Телфору сваке године имамо интересантне предаваче, презентације и изложбе. Сваке године окупимо најеминентније произвођаче телекомуникационе опреме и операторе који презентују своја најмодернија решења. Наредни корак који се очекује јесте примена LTE технологије, односно четврте генерације мобилних апарата.", рекао је професор Нешковић.

Председник УО Телфора Ђорђе Пауновић је истакао да овај форум пружа прилику великим компанијама да објасне чиме се баве и шта ново могу да понуде на тржишту, али и стручњацима да представе своје радове из области информационо комуникационих технологија (ИКТ).

Како је навео, ове године једна од тема ће бити стављање у функцију четврте генерације мобилних телекомуникација, за шта се припремају сви, па и домаћи оператори, а биће и интересантних излагања професора са Економског факултета који ће са свог, економског аспекта говорити о сектору ИКТ. Пауновић је навео да на Телфор долазе инжењери, студенти, професори, истраживачи, менаџери, оператори и сви они којима су телекомуникације и информационе технологије блиске.

Према његовим речима, последњих година, број радова се приближио цифри од 500, од чега је око 50 одсто из Србије, а остатак из других земаља што Телфору даје карактеристику међународне конференције. Када је реч о променама у ИКТ сектору током две деценије од прве Телфор конференције, Пауновић је казао да су оне биле заиста импозантне.

''Пре 20 година једва да смо имали интернет, евентуално за слање електронске поште и порука која је реда величине протока 28 К или 56 К, а садржаја на интернету готово да није било. Системи преноса су били базирани углавном на обичним вишепаричним кабловима, и донекле на сателитским везама, које нису могле у потуности да задовоље захтеве свих корисника, а једва да смо знали и шта су мобилне радио-комуникације'', подсетио се Пауновић.

Иако професор телекомуникација, ни у сну нисам могао да предвидим да ће информационо - комуникационе технологије достићи садашњи степен развоја, додао је он. Пауновић је рекао да све нове технологије које се користе у савременим земљама постоје и у Србији, али је само питање у ком обиму се користе.

Када је реч о могућим правцима развоја ИКТ, Пауновић је рекао да ће сви постојећи системи ићи ка интеграцији, односно обједињавању, али и да ће се појављивати све више услуга намењених корисницима које ће бити базиране на тим технологијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару