Читај ми!

Нове могућности?

ЈП Eмисиона техника и везе (ЈП ЕТВ) добила је задатак да спроведе процес дигитализације емитовања ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника у року који је држава Србија преузела као међународну обавезу. Престанком рада ТВ Авала, комерцијалног емитера са дозволом за аналогно емитовање са националним покривањем, основни проблем, недостатак слободних канала на којима би се емитовао дигитални сигнал, могао би бити превазиђен, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.

У жељи да допринесе да се процес заврши успешно и на време, ЈП ЕТВ је упутио Министарству за културу и информисање, Министарству за трговину и телекомуникације и регулаторним телима РРА и РАТЕЛ, као надлежним институцијама, предлог како и на који начин треба искористити ослобођене фреквенције.

Сви канали, на којима треба да почне дигитално емитовање су заузети и користе се за аналогно емитовање, према важећим дозволама, до 4. августа 2014. године. Са друге стране, да би аналогно емитовање могло да се искључи, неопходно је да буде успостављена корисничка база, односно да одређени проценат домаћинстава буде опремљен уређајима за пријем дигиталног сигнала, сет-топ-боксовима или ТВ пријемницима који имају одговарајући тјунер, наводи се у сaопштењу ЈП ЕТВ.

Грађани ће куповати, а трговци набављати и продавати уређаје за пријем само ако одређени период, паралелно са аналогним, истовремено будемо емитовали и дигитални сигнал који омогућава квалитетан пријем. Пожељно је да истовремено емитовање буде што краће из чисто економских разлога, али то захтева врло добро осмишљену, агресивну позитивну кампању којом би се објашњавале предности оваквог пријема ТВ програма, где по којој цени се могу набавити уређаји за пријем, како се они користе, али и наглашено понављати да ће одређеног датума (у складу са стратегијом и планом преласка ) аналогно емитовање бити искључено. Због свега наведеног предлажемо и захтевамо да се фреквенције ослобођене престанком рада ТВ Авале, определе за дигитално емитовање уз неопходну хитну измену постојеће регулативе, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.

ЈП ЕТВ располаже опремом за формирање мултиплекса, пренос и емитовање дигиталног сигнала која је набављена и монтирана у оквиру IPA пројекта. Ова опрема се врло брзо може прилагодити новонасталој ситуацији ради емитовања са свих локација које је до сада користила ТВ Авала. На овај начин ће се, уз неколико додатних локација, обезбедити могућност да око 90 одсто становништва Србије може да прими дигитлни сигнал и тиме ће бити створени предуслови за потпуни прелазак на дигитално емитовање у року који је међународно прихваћена обавеза Србије, наводи се у саопштењу.

Паралелно са процесом измене регулативе ЈП ЕТВ ће са своје стране извршити неопходне припреме да емитовање почне са неких локација чим се стекну потребни формални услови као и да се друге локације припреме за почетак емитовања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару