Читај ми!

Ускоро лабораторије

У Управи за дигиталну агенду најављују да ће лабораторије за тестирање DVB-T2 пријемних уређаја ускоро почети да раде, а једина пуноважна ознака која ће се користити за обележавање DVB-T2 пријемника је “DIGITAL TV” коју ће издавати Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, наглашава Стефан Лазаревић, државни секретар за телекомуникације, задужен за дигиталну агенду. У интервјуу за портал Радио-телевизије Србије Лазаревић указује на значај промотивне кампање и најављује отварање колцентра у првом кварталу 2013. године.

Искључивање аналогног сигнала и прелазак на дигитално емитовање ТВ програма у Србији спроводиће се по фазама и извршиће се у складу са међународно преузетим обавезама Републике Србије, подсећа на ранију одлуку државни секретар Стефан Лазаревић. Министарство ће у сарадњи са РАТЕЛ, РРА, ЈП „Емисиона техника и везе", јавним радиодифузним сервисима и имаоцима дозволе за емитовање ТВ програма припремити План преласка на дигитално емитовање, који ће, како најављује, утврдити редослед и временски распоред фазног преласка у сваком региону, а јавност ће бити обавештена најмање девет месеци пре потпуног искључења аналогног сигнала у сваком од региона.

Лазаревић подсећа да је емитовање дигиталног земаљског сигнала у DVB-T2 стандарду почело 21. марта 2012. године кроз иницијалну мрежу за тестирање и да је DVB-T2 сигналом покривено између 40 и 50 одсто становништва наше земље. Напомиње да су предајници који се користе малих снага, јер тренутно, због великог броја телевизија и заузетости спектра, не постоје техничке могућности за коришћење већих снага.

Промоција дигитализације

Грaђaни, кao крajњи кoрисници и нajбитниjи eлeмeнт лaнцa учeсникa у дигиталнoj рaдиoдифузиjи, мoрajу имaти свe нeoпхoднe инфoрмaциje o дигитaлнoj тeлeвизиjи и прoцeсу прeлaскa сa aнaлoгнoг нa дигитaлнo eмитвaњe тeлeвизиjскoг прoгрaмa.

Инфoрмaтивнa и прoмoтивнa кaмпaњa мoрa прaтити прoцeс дигитaлизaциje, напомиње Лазаревић најављујући активнoсти у вeзи сa инфoрмисaњeм jaвнoсти које ће обухвaтити, измeђу oстaлoг, oбjaвљивaњe инфoрмaциja нa интeрнeт пoртaлу пoсвeћeнoм дигитaлизaциjи (www.digitalizacija.info), промотивнe блоковe у електронским и штампаним медијма, кao и изрaду плaкaтa и брoшурa сa инфoрмaциjaмa знaчajним зa oвaj прoцeс. Један од модела обавештавања грађана о преласку са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала је и колцентар (бесплатан број), чије се формирање и почетак рада предвиђа у првом кварталу 2013. године, истакао је државни секретар Стефан Лазаревић.

Субвенције неизвесне

Једна од активности предвиђена акционим планом стратегије јесте и израда финансијског плана за набавку и дистрибуцију уређаја за пријем сигнала дигиталне телевизије за социјално угрожене групе. Одлука о шеми помоћи биће донета у складу с правилима о контроли државне помоћи, сходно економским условима у тренутку преласка с аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма у Републици Србији, каже државни секретар за телекомуникације.

Телевизори ће бити тестирани у лабораторијама

Стратегијом за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Републици Србији предвиђено је да се грађанима обезбеди јасна информација о динамици и свим релевантним детаљима процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма, као и да им се пружи помоћ да и по преласку на дигитално емитовање несметано прате телевизијски програм, напомиње Стефан Лазаревић.

Каже да је један од начина помоћи и означавање СТБ и телевизора одговарајућом ознаком, како би грађани били сигурни да ће њихов уређај да подржи пријем дигиталног земаљског ТВ сигнала емитованог у Републици Србији. Министарство је донело Општи акт о жигу гаранције „DIGITAL TV" и усвојило је Спецификацију минималних техничких захтева уређаја за пријем дигиталног земаљског телевизијског сигнала у Републици Србији, као и Упутство о начину и процедури испитивања уређаја (СТБ и дигиталних телевизијских пријемника).

Општим актом дефинишу се услови које мора да задовољи лабораторија која ће према Упутству о начину и процедури испитивања тестирати телевизоре и СТБ. Лабораторије које су заинтересоване за тестирање пријемника подносе захтев Министарству које, након провере, уписује лабораторију на списак лабораторија које испуњавају услове из Општег акта. Прва лабораторија добиће лиценцу почетком новембра.

Ознака „Дигитална ТВ"

Министарство ће на својој интернет страници објавити и ажурирати списак пријемника који испуњавају услове из Општег акта о жигу гаранције „DIGITAL TV".

Сваки произвођач, заступник, увозник или продавац пријемника дигиталног земаљског сигнала коме је лабораторија за тестирање издала извештај којим је утврђено да пријемник испуњава усвојене услове, доставља Министарству тај извештај ради уписивања пријемника на списак. Пријемник са списка се у промету може означавати ознаком (етикетом) „DIGITAL TV". Оваква процедура је у складу са одлукама које је донело Министарство, а једина ознака која је пуноважна јесте „DIGITAL TV" коју ће издавати Министарство, истакао је Лазаревић.

Опрема за емитовање ТВ сигнала

Спровођењем пројекта који је финансиран из претприступних фондова ЕУ „Подршка преласку са аналогног на дигитално емитовање у Србији", набављена је опрема за развој мреже за дистрибуцију и емитовање ТВ сигнала, односно мреже садашњег ЈП ЕТВ. Опрема финансирана из IPA фондова подразумева IP и видео опрему, предајнике, мерно возило и мерну опрему, микроталасне линкове и привремене антенске системе. Већи део опреме постављен је у периоду од септембра до децембра 2011. године, док је преостали део опреме инсталиран на локацијама како се завршавала њихова реконструкција, закључно са јуном 2012. године, напомиње Лазаревић.

Колико је важна дигитализација за једног обичног грађанина Србије?

Увођење дигиталне телевизије грађанима омогућава бољи квалитет звука и слике, бољу покривеност територије Републике Србије телевизијским сигналом, већи избор садржаја, као и већи број програма земаљске телевизије (у односу на аналогну), и то у стандардној (SD) и високој (HD) резолуцији. Увођење дигиталне телевизије омогућава свим корисницима једноставан приступ аудиовизуелним медијским садржајима. Дигитална телевизија ће такође омогућити додатне апликације као што су избор превода и титловање садржаја који ће се приказивати истовремено са сликом, аудио опис, једноставно кретање кроз мени и електронски водич кроз програме, каже Стефан Лазаревић.

Додаје да је предност преласка са аналогног на дигитално емитавање канала такође и могућност портабл и мобилног пријема програма, интерактивност и конвергенција сервиса. Конвергенција сервиса подразумева скуп хетерогених сервиса (видео сервиси, сервиси преноса података, телефонски сервиси) доступних кориснику преко различитих корисничких уређаја који функционишу у различитим окружењима.

Преласком са аналогног на дигитално емитовање обезбеђује се и боља искоришћеност радио-фреквенција, чиме се отвара простор за увођење нових сервиса, као што су нова генерација мобилне телефоније и мобилни интернет, за промоцију развоја технологије и могућност за отварање нових радних места, закључује Лазаревић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару