Читај ми!

Шта се урадило за четири године?

Поводом 17. маја Светског дана телекомуникација и информационог друштва ресорно Министарство и Управа за дигиталну агенду објавили су четворогодишњи извештај о раду у коме су између осталог навели и шта је све урађено на пољу дигитализације радиодифузије у Србији.

У извештају се наводи да је Министарство за телекомуникације и информационо друштво током 2008. и 2009. године конкурисало и добило пројекат којим се из предприступних фондова (IPA) ЕУ финансира набавка опреме за развој дистрибутивне и емисионе мреже за дистрибуцију и емитовање дигиталног ТВ сигнала. Европска унија је за овај пројекат издвојила укупно 10,5 милиона евра бесповратне помоћи. Као резултат успешно завршеног тендера, добијена је опрема најбољих понуђача у вредности од осам милиона евра. Из истих фондова, финансирају се и консултантске услуге за спровођење процеса дигитализације. На тендеру који се односио на консултантске услуге победио је BBC World Trust, чији се експерти од фебруара 2011. године налазе у Београду и учествују у спровођењу процеса дигитализације, радећи заједно са тимом Министарства и ЈП ЕТВ-а.

Опрема набављена у оквиру овог пројекта обухвата: IP и видео опрему, предајнике, мерно возило и мерну опрему, микроталасне линкове и привремене антенске системе. Већи део опреме је у периоду од октобра до децембра 2011. године већ инсталиран, док ће преостали део опреме бити на локацијама чим буде завршена њихова реконструкција, закључно са јуном 2012. године, наводи се у делу извештаја „Дигитални ТВ сигнал и обнова емисионих локација".

У оквиру реализације пројекта прикупљани су подаци неопходни за процес преласка са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма, планирање и развој дистрибуционе мреже за дигитално емитовање телевизијског програма. Извршени су прорачуни покривања 95 одсто становништва телевизијским сигналом на територији републике Србије за два мултиплекса за 240 предајничких локација и репетитора, са измењеним дијаграмима зрачења у складу са RRC06, и са коригованим координатама локација, као и додатно покривање са геп филерима (gap fillers) који примају сигнал од предајника из истог алотмента. Направљен је план реализације пилот пројекта емитовања дигиталног телевизијског сигнала на територији Републике Србије, а поред тога је урађен и план покривања за пилот пројекат. Припремљен је и спроведен тендер за реконструкцију 25 предајничких локација који ће бити завршен до средине 2012.

Један део опреме је искоришћен за потребе иницијалне мреже за потребе тестирања дигиталног сигнала. Иницијална мрежа пуштена у рад 2012. емитује сигнал са 15 локација широм Србије и покрива 50 одсто становништва. Од тих 15 локација, 13 су предајничке: Авала, Црвени Чот, Гоч, Гучево, Ниш Горица, Нови Пазар, Шутеновачко брдо, Овчар, Прибој Бић, Рашка Градац, Суботица, Црвено село, Ужице Забучје, Ваљево Пећина и Вршачки Брег, док су Кошутњак и Стојчино брдо локације на којима се налазе геп филери. Емитовање пробног дигиталног терестричког TV сигнала у DVB-T2 стандарду у нашој земљи почело је 21. марта 2012. године.

Министарство културе, информисања и информационог друштва је припремило и 18. јануара 2012. године објавило Спецификацију минималних техничких захтева уређаја за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала у Републици Србији.

Поред Спецификације минималних техничких захтева, Министарство је израдило и Упутство о начину и процедури испитивања уређаја (STB и дигиталних телевизијских пријемника) у циљу процене испуњености услова за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала у Републици Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару