Читај ми!

Све "јачи" DVB-T2 у Србији

Дигитални сигнал друге генерације, који се емитује од марта, покрива простор на којем живи око 40 одсто популације Србије, показују мерења предузећа "Емисиона техника и везе". Сигнал ће се емитовати до комплетног преласка са аналогне на дигиталну телевизију, а циљ је да се упореде прорачуни и стање на терену.

За разлику од телевизијске слике какву познајемо дигитални ТВ сигнал или савршено видите или не видите уопште. Од недавно, специјално возило предузећа Емисиона техника и везе мери квалитет таквог сигнала. У Раковици проблема нема.

Игор Лазаревић, техничар ЈП "Емисиона техника и везе", објашњава да у спектру има малих осцилација. "Тренутно се отвара сигнал који ради уз помоћ нашег пријемника, што значи да је ово подручје покривено сигналом са Авале", наводи Лазаревић.

Сви који имају телевизоре који подржавају DVB-T2 сигнал или уређаје за пријем таквог сигнала, могу да уживају у слици и звуку готово идентичним оним у телевизијском студију. Ипак, снага емитовања, у овој фази је ограничена.

Мр Душан Марковић из Службе технолошког развоја ЈП "Емисиона техника и везе" наводи да ће идуће године са Авале и Црвеног Чота сигнал бити јачи. "Са Авале ће бити јачи 200 пута, а с Црвеног Чота 70 пута. Ми смо морали у овај пројекат ради стицања искуства наших и самих гледалаца", истиче Марковић.

Проблема ипак има. Гледаоци који су до пуштања новијег DVB-T2 сигнала уживали у дигиталним програмима сад то више не могу. Разлог je што њихови телевизори или стари уређаји за пријем дигиталног сигнала не препознају сигнал новије генерације.

Душан Марковић објашњава да су им сада потребни STB за другу генерацију, али на пример гледаоци Војводини са STB-oм друге генерације моћи ће да прате и хрватске програме прве и друге генерације.

Телевизија какву данас гледамо постаће прошлост најкасније у јуну 2015-те. Тада емитери у целој Европи више неће бити у обавези да штите аналогни сигнал, ограничавајући јачину дигиталног.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару