Читај ми!

Широкопојасни приступ интернету

У Београду је основана Национална комисија за широкопојасни приступ интернету и дигитални развој. Комисија ће бити усмерена на то да обезбеди универзално доступан и приступачан приступ интернету већих брзина, који ће до 2015. године користити 40 одсто домаћинстава у Србији, као и нове моделе пословања приватног сектора који ће то омогућити.

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације (ITU) Хамадоун Туре каже да последњи индикатори које је 2011. објавила Међународна унија за телекомуникације говоре да је Србија направила значајан корак на пољу примене широкопојасног интернета.

"Напредак је направљен и у доступности, пад цене широкопојасног интернета један је од најважнијих показатеља напретка, са шест одсто месечних примања, колико је коштао широкопојасни интернет, Србија је отишла на три одсто, што је ниже од европског просека који је 3,5 одсто. Са новом Националном комисијом која је формирана, верујем да ћете имати велики утицај на приступ и да ћете видети позитивне ефекте широкопојасног интернета, јер ће 10 одсто прихода таквог интернета донети најмање 1,3 одсто раста БДП", рекао је Хамадоун Туре.

Генерални секретар Међнародне уније за телекомуникације рекао је да ћемо преласком са аналогног на дигитално емитовање имати нови слободан спектар за емитовање који ће бити доступан за широкопојасни интернет.

"Већи приступ интернету даје могућност владама да раде транспарентније. Грађанима даје већу моћ, а пример су револуције у арапском свету. У томе видимо велике могућности за грађане да остварују своја права као што је право на приступ информацијама", рекао је Туре.

Туре је истакао да је право на приступ информацијама људска потреба, јер њиме стичемо веће могућности да остварујемо и остала права.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару