Читај ми!

Да ли је време за промотивну кампању у Србији?

Упозоравали смо гледаоце од усвајања државне стратегије 2009. да телевизори који се налазе на нашем тржишту неће моћи да приме DVB-T2 сигнал, али реакције су уследиле тек сада, када је ЈП Емисиона техника и везе пустила у етар дигитални сигнал преко Иницијалне мреже.

ЈП ЕТВ недавно је почело дигитално емитовање пакета програма кроз Иницијалну мрежу. Укључени су DVB-T2 предајници на 15 локација у Србији, а искључена два DVB-T предајника на Авали и Црвеном Чоту што је изазвало реакцију гледалаца који су на ширем подручју Београда и Новог Сада пратили програме Радио-телевизије Србије пријемом дигиталног сигнала. Овим је актуелизовано питање значаја промоције дигитализације у Србији. Иначе, Стратегијом за прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма обавеза Управе за Дигиталну агенду, која руководи процесом дигитализације, је да у другом кварталу 2012.године почне информативну кампању. Обавезу медијске промоције имају и Медијски јавни сервиси. 

Пуштање у рад Иницијалне мреже не значи да је почео први корак преласка на дигитално емитовање, то је први предкорак за коначни прелазак на дигитално емитовање програма, рекла је за Јутарњи Дневник одговорна уредница Дигиталног и сателитског програма РТС др Татјана Ћитић и најавила да ће Медијски јавни сервис обавештавати гледаоце о свим значајним информацијама у вези са дигитализацијом у Србији. Иначе, из Управе за Дигиталну агенду, која руководи овим процесом, најављено је да ће прелазак на дигитално емитовање бити спроведен по фазама тек од почетка 2013. године.

„Треба обратити пажњу на све информације које се тичу дигиталне телевизије, а које објављујемо. Пре две и по године, године када је усвојена Стратегија на предлог тадашњег Министарства за телекомуникације, којом је усвојен DVB-T2 стандард, није било реакција гледалаца зато што нису имали могућности, било је далеко, нису размишљали о томе, међутим сада када је ЈП ЕТВ пустило у етар тај сигнал са 15 предајника десило се да су гледаоци много незадовљни јер су изгубили претходни пакет програма који је емитован у DVB-T стандарду (са два предајника) где су били само програми Јавног сервиса.", рекла је Татјана Ћитић.

На основу сазнања са терена, као и писама и коментара гледалаца чини се да до забуне доводе и сами продавци који не дају адекватне информације приликом куповине нових ТВ пријемника, LCD и плазма телевизора, а које се односе на то који ће дигитални сигнал бити у етру. Међу коментарима на подсајту Дигитална ТВ има и сведочења гледалаца који су купили ТВ пријемник коме у спецификацији стоји да има DVB-T2 тјунер, али се показало да не прима дигитални сигнал који се емитује кроз Иницијалну мрежу.

Објашњавајући како неки кораци у процесу дигитализације могу бити најављени, али не могу бити представљени унапред, Татјана Ћитић је рекла да је у току припрема специјалне емисије о Иницијалној мрежи, за коју је готов сценарио, а да се није могло ући у снимање пре почетка емитовања пакета програма кроз ову мрежу.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару